Στο Λονδίνο την Τρίτη ο Μητσοτάκης : Θα καταθέσει αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τετ α τετ με Τζόνσον εφ όλης της ύλης

Γλυπτά του Παρθενώνα

Τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας θα έχει την Τρίτη στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα περάσει για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ.

Συνάντηση στα πλαίσια της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής 

Η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που η ελληνική κυβέρνηση ξεδιπλώνει μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, τόσο στη Γηραιά Ηπειρο, όσο και στις ΗΠΑ, στην Αφρική και την Κεντρική Ασία.

Στο επίκεντρο βεβαίως της συνάντησης των δύο ανδρών θα είναι η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, με τον πρωθυπουργό να τονίζει στον Βρετανό ομόλογό του την αναγκαιότητα να σταματήσει η Αγυρα την προκλητική συμπεριφορά στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σε μια συνάντηση Αθήνας – Λονδίνου δεν μπορεί να απουσιάζει το Κυπριακό, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει για μία ακόμα φορά την άποψή του, πως ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση του Κυπριακού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Στενές οι διμερείς σχέσεις παρά το Brexit

Αυτό που επιδιώκει η Αθήνα από το συγκεκριμένο ταξίδι είναι να καταστήσει σαφές πως το γεγονός της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες παραδοσιακά είναι πολύ στενές.

Τούτο άλλωστε φάνηκε από τον προπομπό του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη, που ήταν η επίσκεψη Δένδια, η οποία συνοδεύτηκε από την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για το στρατηγικό διμερές πλαίσιο, όπως ονομάστηκε.

Η συμφωνία καλύπτει μεγάλη γκάμα θεμάτων, από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα έως το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα 

Εκείνο ωστόσο που αναμένεται να συγκεντρώσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι το αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού στον Βρετανό ομόλογό του για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η ξεκάθαρη πρόθεση του κ. Μητσοτάκη φάνηκε την Παρασκευή κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της UNESCO στο Παρίσι, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως βάσει της πρόσφατης απόφασης από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, «που αναγνωρίζει ότι η υπόθεση δεν αφορά τη συνεννόηση μεταξύ μουσείων, αλλά έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα», το θέμα αφορά πλέον τη βρετανική κυβέρνηση.

Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος προανήγγειλε με συνέντευξή του στην Telegraph, θα ζητήσει διάλογο για το ζήτημα με τη βρετανική πλευρά, σημειώνοντας στην ίδια εκδήλωση πως φέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας «είναι η καλύτερη στιγμή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα».

Tα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια. Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα -δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών- ως μία αναχρονιστική προσέγγιση” σημειώνει στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα ο πρωθυπουργός, και προσθέτει :

“Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του. Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει “κοπεί” στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου».

Σημειώνει δε ότι «θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί “Παγκόσμια Βρετανία” (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα». Σημειώνει δε ότι θα μπορούσε, εάν υπάρχει η βούληση για αλλαγή στάσης από τη βρετανική κυβέρνηση, να γίνει και μια διευθέτηση για τον δανεισμό στο εξωτερικό θησαυρών που δεν έχουν βρεθεί εκτός Ελλάδας”.

Πάγιο το αίτημα της Ελλάδας 

Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί ποτέ από το δίκαιο αίτημά της για επιστροφή των θησαυρών του Παρθενώνα που εκλάπησαν από τον Ελγιν την τριετία 1801-1804 και μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο.

Η αρχή έγινε λίγο μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, όταν το 1842 ο Αλέξανδρος Ραγκαβής, γραμματέας της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, διατύπωσε την ελληνική επιθυμία επιστροφής των Γλυπτών.

Το αίτημα διατυπώθηκε ξανά το 1924, με τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αλλά και το 1961.

Το 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οραματίστηκε τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που θα διέθετε όλες τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις για τη συντήρηση των ανεκτίμητων έργων της ελληνικής τέχνης, βασική προϋπόθεση ώστε να επαναπατριστούν και τα Γλυπτά.

Το έτος-σταθμός βεβαίως ήταν το 1982, όταν στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO για την πολιτιστική πολιτική στο Μεξικό, η τότε υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών, Μελίνα Μερκούρη, έθεσε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών. Από τότε η προσπάθεια δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Νέο επίσημο αίτημα το 1984

Τον Οκτώβριο του 1984 η Ελλάδα υπέβαλε νέο επίσημο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών, που απορρίφθηκε από τη βρετανική πλευρά. Το ίδιο έτος η Αθήνα κατέθεσε επίσημο αίτημα στην UNESCO, το οποίο ενεγράφη στην ημερήσια διάταξη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή την απόδοσή τους σε περίπτωση παράνομης κτήσης.

Από το 1987 το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα των θεμάτων της UNESCO.

Το 1999 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωνε πως α) θεωρεί ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα αποτελούσε μια καίρια ενέργεια για την προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, β) καλούσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάσει θετικά το αίτημα της Ελλάδας.

Το Μουσείο της Ακρόπολης και  η ρήση του Κ. Καραμανλή

Το 2009, έμπρακτος σταθμός για την επιστροφή των Γλυπτών ήταν το νέο μουσείο της Ακρόπολης, με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να δηλώνει πως «οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει» και το «αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον χώρο που ανήκουν, το αίτημα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όρισε μεταπολιτευτικά ως εθνικό στόχο και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού έκανε σκοπό ζωής και συνέβαλε καθοριστικά ώστε να γίνει απαίτηση οικουμενική, μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη στη γενιά μας».

Ο τότε υπουργός Πολιτισμού και αργότερα πρωθυπουργός, το 2014, Αντώνης Σαμαράς, είχε εκφράσει την οργή του με αφορμή τον δανεισμό Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Αγίας Πετρούπολης, επισημαίνοντας ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί “αμετακίνητων” Γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Oπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο “επιχείρημά” τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή