Στο μέτρο των 120 δόσεων και την αύξηση του τουρισμού εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση…

Στη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, στην τόνωση της κατανάλωσης μέσω των μειώσεων ΦΠΑ και σε μια καλή τουριστική σεζόν, εναποθέτει η κυβέρνηση τις ελπίδες για αύξηση των εισπράξεων τους επόμενους μήνες.

«Περιμένουμε ακόμη καλύτερη χρονιά στον τουρισμό και θα έχουμε μια ισορροπημένη πολιτική που θα βοηθήσει την ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Και ενώ η ανταλλαγή στοιχείων και εκτιμήσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών συνεχίζεται, καθώς οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες προετοιμάζουν την 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθούν να εντοπίζουν δημοσιονομικό κενό 0,5%-0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ έως 1,1 δισ. ευρώ, για τη φετινή χρονιά λόγω των προεκλογικών παροχών.

Ακόμα και ο συνήθως αισιόδοξος στις προβλέψεις του Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδειξε ξεκάθαρα στην έκθεσή του ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη στις προβλέψεις που έστειλε πριν από ένα μήνα στις Βρυξέλλες ειδικά για τις επενδύσεις, ενώ προειδοποίησε πως «αποκλίσεις από την τρέχουσα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική θα ναρκοθετούσαν τα οφέλη στη δημοσιονομική αξιοπιστία».

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε οριακά και προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και το 2020: ενώ τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,1% το 2020, χθες έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,1% φέτος και 2% το  2020. Η τελευταία πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι για ανάπτυξη 2,3% και τις δύο χρονιές.

[more]

Επίσης κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές παροχές, διαμηνύοντας ότι «τα μελλοντικά δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στις υποδομές και τις δεξιότητες, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των ελέγχων των δημοσίων δαπανών».

Μάλιστα, η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για τις επενδύσεις είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη της κυβέρνησης: εκτιμά ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου θα αυξηθεί φέτος μόλις κατά 1,2% και το 2020 κατά 8,4%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες αύξηση των επενδύσεων κατά 3,9% το 2019 και 12,9% το επόμενο έτος.

Με φόντο τις συγκρατημένες προβλέψεις και τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να επιμένει στις υποσχέσεις των τελευταίων ημερών.

Στη συνέντευξή του στον Alpha δεν απάντησε ευθέως εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων και του ΕΚΑΣ, ενώ για τη μείωση του αφορολογήτου ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί τον Σεπτέμβριο, όταν η Ελλάδα θα καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. «Εκεί θα έχουμε ένα σενάριο βάσης και τις αντιπροτάσεις μας… Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», ανέφερε.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων για το πακέτο παροχών, επιχείρησε να πολιτικοποιήσει το θέμα, λέγοντας: «Δεν περιμέναμε πως αυτοί από το ΕΛΚ θα μας έλεγαν “μπράβο”».

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή