Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης οι ΜΚΟ, την ώρα που στα νησιά εκτυλίσσονται σκηνές χάους – Κατατέθηκε, με καθυστέρηση, η τροπολογία για την καταγραφή των ΜΚΟ και τον ορισμό Ειδικού Γραμματέα.

Με καθυστέρηση, καθώς υπήρξε από τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση φέρνει απόψε προς ψήφιση στη βουλή τροπολογία με την οποία συστήνεται Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή, πάντως, αν και καθυστερημένη, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς από την έναρξη του προσφυγικού/μεταναστευτικού, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ, από τις 450 ΜΚΟ που έχουν εμφανιστεί στα νησιά καταγράφηκαν μόνον 86!

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι δραματική, με  μετανάστες/πρόσφυγες να ξεχύνονται στους δρόμους των πόλεων και τους κατοίκους να προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Σήμερα κάτοικοι της Μόριας προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στην Λέσβο, διαδηλώνοντας ότι δεν αντέχουν πλέον άλλο. Μάλιστα, ο  περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης εξέφρασε τον φόβο για «σύγκρουση των νησιωτών με τους μετανάστες» διότι το ποτήρι ξεχείλισε και ζήτησε να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μητρώο ΜΚΟ και Ειδικός Γραμματέας 

Η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο. Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών.

Οπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται.

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται Ειδικός Γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Τί ίσχυε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή