Στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) μπαίνουν τα πλάνα των τραπεζών για τα NPEs

    Στο μικροσκόπιο του SSM (Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού) μπαίνουν τα πλάνα των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στην τριετία 2019 – 2021.

    Η έναρξη των συζητήσεων με τον SSM θα ανοίξει την αυλαία για την επιτάχυνση δραστικών κινήσεων από τις τράπεζες για τη μείωση των NPEs (Non Permforming Exposures- Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων).

    Το μήνυμα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού προς τις τράπεζες είναι, να δοθεί έμφαση στην οργανική δουλειά για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, καθώς αυτή θα είναι πολύ λιγότερο κοστοβόρα από πλευράς κατανάλωσης κεφαλαίων. Έτσι, μπορεί η πίεση του χρόνου να απαιτεί  και να επιβάλει από τον SSM στις τράπεζες την αύξηση των πωλήσεων και των ρευστοποιήσεων ενεχύρων, ωστόσο η μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο βιώσιμων ρυθμίσεων, αναδιαρθρώσεων και εισπράξεων.

    Οι νέοι στόχοι των τραπεζών προβλέπουν υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 53,6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, δηλαδή μείωσή τους στα 35 δισ. ευρώ από 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2018. Η μείωση αυτή θα επέλθει μέσα στην τριετία 2019 – 2021, φέρνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κάτω του 20% στο τέλος του 2021 από 47,6% σήμερα.

    Οι στόχοι για μείωση των NPEs που έχουν υποβάλει οι τράπεζες προβλέπουν υποχώρησή τους στο 15% – 23% στο τέλος του 2021, με τις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες να κινούνται κάτω του 20%.

    Σε πρώτη φάση οι τράπεζες καλούνται να επιτύχουν σε πρώτη φάση, τη μείωση κατά 53,6 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοίγματων τους έως τον Δεκέμβριο του 2021, που μεταφράζεται σε ετήσια μείωση της τάξεως των περίπου 18 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, αν επιμεριστεί στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, υποχρεώνει την καθεμία από αυτές να μειώνει ετησίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 4,5 δισ. ευρώ.

    Η επίτευξη των στόχων για τη μείωση των NPEs μέχρι τα τέλη του 2021 από τις τράπεζες σχεδιάζεται να επιτευχθεί σε ποσοστό 40% – 45% μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 30% – 35% μέσω πλειστηριασμών και ρευστοποιήσεων ενεχύρων, κατά 20% μέσω ρυθμίσεων και αποπληρωμών και κατά το εναπομείναν μέσω διαγραφών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Για να επιτευχθεί η μείωση των NPEs κατά 53,6 δισ. ευρώ στην τριετία 2019 – 2021, θα περιλαμβάνει, χονδρικά, πωλήσεις και τιτλοποιήσεις NPLs της τάξεως των 24 δισ. ευρώ, πλειστηριασμούς και ρευστοποιήσεις της τάξεως των 18,5 δισ. ευρώ και ρυθμίσεις της τάξεως των 10,5 δισ. ευρώ.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή