Στο μυαλό του Αλέξη: “Κάλπες τον Ιανουάριο ή στο τέλος της τετραετίας;” Η πόλωση μπαλαντέρ…

Ενώ οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν “δεδομένες” τις τριπλές κάλπες τον Μάϊο, το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα είναι αν θα “αιφνιδιάσει” με εκλογές τον Ιανουάριο ή αν θα εξαντλήσει την τετραετία, όπως ισχυρίζεται δημόσια.

Ήδη – θέλει δεν θέλει – η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο ίδιος στη ΔΕΘ τόσο με τη δέσμη παροχών που εξήγγειλε, όσο και με το παράθυρο για πρόωρες εκλογές που άνοιξε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Τι θεωρούν “παγίδα”

Στο Μαξίμου θεωρούν «παγίδα» μια μακρά προεκλογική περίοδο. Τα διλήμματα είναι μεγάλα. Από τη μια έχουν το χρόνο, λένε, να “δουλέψουν” οι παροχές και να βελτιώσουν την καθημερινότητα, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα. Από την άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγαλύτερης φθοράς, ακόμη και από ένα έκτακτο γεγονός. Αλλωστε, στις αρχές του καλοκαιριού η κυβέρνηση θεωρούσε πως «κάλπαζε» προς τις φιέστες για  την “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια, αλλά ήρθε η φωτιά στο Μάτι και προκάλεσε μεγάλη φθορά και πολιτική ανατροπή.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φτάσει μέχρι το Μάιο, είτε γιατί το Μακεδονικό θα προκαλέσει εντάσεις είτε γιατί δεν συμφέρει να προηγηθούν οι ευρωεκλογές των εθνικών εκλογών.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι “όσο πιο γρήγορα κάνουμε εκλογές, τόσο πιο διαχειρίσιμη θα είναι η ήττα” με το βλέμμα στον Ιανουάριο του 2020 και τις Προεδρικές εκλογές – και ενώ οι επόμενοι θα έχουν στα χέρια τους τις καυτές πατάτες που αφήνει η παρούσα διακυβέρνηση.

Συγκρούονται δύο κόσμοι

Όπως και να έχει το πράγμα, εκλογολόγοι και δημοσκόποι τονίζουν ότι είναι σίγουρο πως θα έχουμε εκλογές πόλωσης που μπορεί να είναι και ακραία. Και επισημαίνουν ότι αυτό που θα κρίνει τις κάλπες είναι το συναίσθημα, το θυμικό.

“Συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι”, λένε. Κάτι που φάνηκε από την πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Και θα φανεί ακόμη περισσότερο η διαφορά μετά και την άνοδο του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Συγκρούονται διαφορετικά συναισθήματα. Από τη μια η ΝΔ θα θελήσει να ενισχύσει το κύμα της οργής και της απογοήτευσης που αισθάνεται η κοινωνία για την κυβέρνηση. Θα αναδείξει τα ψέματα του Τσίπρα, όπως π.χ. στην οικονομία, και θα υπερτονίζει τις αποτυχίες της, όπως στο Μάτι αλλά και στο Μακεδονικό που είναι μια… κατηγορία μόνο του.

Από την άλλη η επιλογή Τσίπρα είναι να ενισχύσει την αισιοδοξία ότι η χώρα τέλειωσε με τα μνημόνια, τέλειωσε με την κρίση. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αντιπαρατεθεί με τον κ. Μητσοτάκη και να αναδείξει το δίπολο Αριστερά – Δεξιά, με τη δεύτερη να είναι για το Μαξίμου και… “Ακροδεξιά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στόχος του Μαξίμου το 25% στις εκλογές και εγκλωβισμός του Μητσοτάκη στα μέτρα του Τσίπρα

Καμία δημοσίευση για προβολή