Στο πλευρό του Ζελένσκι ο Ρίσι Σουνάκ: «Η θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ»

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η «δικαιωμένη θέση» της Ουκρανίας είναι εντός της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο Σουνάκ είπε ότι συμφωνεί με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Ουκρανία βρίσκεται στον δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Συμφωνώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ: Η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ», είπε ο Σουνάκ στη Σίλβια Αμάρο του CNBC.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι τα συμμαχικά έθνη στέλνουν ένα «ισχυρό μήνυμα» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα διαφυλάξουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή ρυθμίσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν θα πάμε πουθενά», είπε.

«Είμαστε εδώ για να μείνουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, όχι μόνο τώρα αλλά για χρόνια στο μέλλον».

Ο Σουνάκ μιλούσε στη Μολδαβία, όπου αρχηγοί κρατών από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες συγκεντρώνονται για τη δεύτερη ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak μιλάει κατά τη διάρκεια της Άμυνας του Λονδίνου Διάσκεψη, στο King’s College, στο κέντρο του Λονδίνου, στις 23 Μαΐου 2023.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak μιλάει κατά τη διάρκεια της Άμυνας του Λονδίνου Διάσκεψη, στο King’s College, στο κέντρο του Λονδίνου, στις 23 Μαΐου 2023.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή για νέα μέλη» ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Όσλο της Νορβηγίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι όλα τα μέλη συμφώνησαν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διεύρυνση.

«Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν επίσης ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας και όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι εναπόκειται στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας να αποφασίσουν πότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ διχάστηκαν ως προς τις απαιτήσεις τους για ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν δηλώσει ότι θέλουν το Κίεβο να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό, ενώ πολλά δυτικά κράτη προτίμησαν να κινηθούν πιο προσεκτικά από φόβο για ρωσική επιθετικότητα.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να έχει «βέτο κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ».

Η άτυπη συνάντηση στη νορβηγική πρωτεύουσα έρχεται πριν από την πλήρη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, όπου άλλα θέματα προς συζήτηση θα είναι η τελική ένταξη της Σουηδίας στην ομάδα μετά από μακροχρόνια αντίσταση από την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει να προετοιμάζεται για αντεπίθεση κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy συναντήθηκε με τον Sunak στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο μιας περιοδείας στους δυτικούς συμμάχους για να συζητήσουν την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Μετά τις συνομιλίες, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να στείλει εκατοντάδες πυραύλους αεράμυνας και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία. Έρχεται επιπλέον των πυραύλων κρουζ Storm Shadow που ανακοίνωσε η Βρετανία μια εβδομάδα νωρίτερα.

Καμία δημοσίευση για προβολή