Στο “σταυροδρόμι” ΗΠΑ – Κίνα- Brexit βρίσκεται το διεθνές εμπόριο…

Η παραίτηση της Αμερικανίδας υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας  Κίρστεν Νίλσεν, σε πρώτη ματιά, φαίνεται πως δεν είναι άμεσα σχετική με τις αγορές. Αν όμως αποτελεί ένδειξη μιας αυστηρότερης πολιτικής στη μετανάστευση, τότε μπορεί να σημαίνει πολλά.

Η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα σχετικά με τα μεξικανικά σύνορα δημιουργεί κινδύνους για το εμπόριο της NAFTA. Αυτή η αβεβαιότητα έχει ήδη επηρεάσει τις αποφάσεις των εταιρικών κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν σημαντικές επενδύσεις.

“Μαχαίρι” στις εκτιμήσεις της για τρεις από τις εννέα περιφέρειες της χώρας έβαλε η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό υποβαθμίσεων τα τελευταία έξι χρόνια και απόδειξη ότι οι εξαγωγές έχουν πάρει τον κατήφορο. Όπως δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Haruhiko Kuroda η οικονομία αναμενόταν να συνεχίσει να διευρύνεται με μέτριο ρυθμό, με την ισχυρή εγχώρια ζήτηση να αντισταθμίζει μέρος της υποχώρησης των εξαγωγών. Στην σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης πέφτουν σε όλο τον κόσμο και η ένταση ανάμεσα σε Κίνας-ΗΠΑ, επιβαρύνουν σημαντικά τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, δείχνουν φως στην άκρη του τούνελ. Εν αναμονή των γερμανικών στοιχείων για το εμπόριο, οι γερμανικές εξαγωγές στρέφονται προς τα επενδυτικά αγαθά και σύμφωνα με την UBS, αυτό θεωρείται σημαντικό ως σήμα παγκόσμιας οικονομικής υγείας. Τα σχέδια για νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ σκιαγραφούνται στις λεπτομέρειες των (αναθεωρημένων) στοιχείων για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών του 2019, ενώ θετικά αναμένονται και τα στοιχεία για τις παραγγελίες εργοστασίων των ΗΠΑ.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε άνοδο, καθώς οι στρατιωτικές εντάσεις στη Λιβύη επιμένουν. Η Λιβύη δεν θεωρείται από τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου, αλλά εξάγει αρκετά, ώστε να επηρεάζει τις αγορές. Το αργό πετρέλαιο Brent ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι σε 12 μήνες. Παρά την έκδηλη ανησυχία στην αγορά, η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, καθώς η ισχύς της τιμολόγησης των εταιρειών θα εξακολουθήσει να φαίνεται υποτονική.

Το διαρκώς κουραστικό διαζύγιο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζεται, με τους Βρετανούς να ζητούν  επίσημα μια άλλη παράταση για την έξοδο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και δεν υπήρξε σχεδόν καμία ουσιαστική προεκλογική προετοιμασία. Οι Γάλλοι φαίνονται πολύ προβληματισμένοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια επέκταση για να συμμετάσχει στις αποφάσεις της ΕΕ, επηρεάζοντας τα εσωτερικά της ευρωπαϊκής οικογένειας που θέλει να αποχωριστεί.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή