Στo Euro Working Group προβλέπεται να συζητηθεί η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Πιθανή η παράταση στις 120 δόσεις

Στo σημερινό Euro Working Group προβλέπεται να συζητηθεί η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου μέρους των δανειακών οφειλών της χώρας μας προς το ΔΝΤ.

  • Σήμερα επίσης αναμένεται να αποτυπωθεί, σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ η πρόοδος που σημειώθηκε στις τριήμερες συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς και στις συζητήσεις που προηγήθηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου, ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και η υποβολή του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Γύρω στις 15 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα κατατεθεί, εξάλλου, στη Βουλή το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει τις φοροελαφρύνσεις για το 2020, καθώς και μέτρα τόνωσης των εσόδων μέσω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

  • «Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, με βάση τη συνεργασία που είχαμε με τους θεσμούς, και κυρίως τον ESM», υπογράμμισε κυβερνητική πηγή. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν συζητήθηκαν με τους θεσμούς τα αναδρομικά των συνταξιούχων ούτε άνοιξε θέμα ασφαλιστικού.

Πιθανή η παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στις 120 δόσεις

Όσον αφορά στις 120 δόσεις και το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία υπαγωγής πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι θα ληφθούν αποφάσεις στην εκπνοή της προθεσμίας, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα. «Εάν η πορεία είναι αυτή των τελευταίων ημερών, που πηγαίνουν οι πολίτες μαζικά να υπαχθούν στη ρύθμιση, αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί», πρόσθεσε.

Στις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών συζητήθηκαν τα ενεργειακά θέματα, οι αποκρατικοποιήσεις, η Δημόσια Διοίκηση και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και των υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά και παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου.

Καμία δημοσίευση για προβολή