Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν τα οχήματα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας

Φόρο πολυτελείας στους Έλληνες φορολογούμενους που κυκλοφορούν στη χώρα μας οχήματα με ξένες πινακίδες επιβάλλει η ΑΑΔΕ.

Στόχος της ΑΑΔΕ να βάλει ένα φρένο στην μαζική χρήση αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες που επιλέγουν πολλοί, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη χαμηλή φορολογία.

Οι Αρχές λοιπόν για να εντείνουν την πίεση προς τους ελεγχόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων με ξένες πινακίδες προσπαθούν να ρίξουν το βάρος των ερευνών στις εταιρείες που έχουν οι κάτοχοί τους σε άλλα κράτη-μέλη, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που ζητούν (ρεύματος, νερού), αλλά και διάφορες άλλες φορολογικές λεπτομέρειες που έχουν μόνο όσοι έχουν πραγματικές εταιρείες σε άλλο κράτος μέλος και όχι εταιρείες «φαντάσματα».

Το μόνο σίγουρο είναι πως στη Βόρεια Ελλάδα όπου τα σύνορα με την Βουλγαρία είναι ελάχιστα χιλιόμετρα ο αριθμός των οχημάτων με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας είναι πραγματικά εντυπωσιακός και συνεχώς αυξάνεται καθώς ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ανοίγουν εταιρείες στη γειτονική χώρα για να αλλάξουν πινακίδες κυκλοφορίας στα οχήματά τους και να γλιτώσουν από τα χαράτσια της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φορολογούμενου ο οποίος μετά από έλεγχο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Καβάλας διαπιστώθηκε ότι είναι διαχειριστής και μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης Ε.Π.Ε. με έδρα στη Βουλγαρία στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται και το Ι.Χ., τύπου Mercedes ML 400 CDI, με αριθμό κυκλοφορίας Βουλγαρίας. Εν συνεχεία, η Δ.Ο.Υ. ενημερώθηκε ότι η βουλγάρικη επιχείρηση ουδεμία δραστηριότητα είχε τα έτη 2012 και 2013. Επίσης από τον διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι πρόκειται για φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις κατηγορίες προσώπων που δικαιούνται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες. Επιπροσθέτως, ο εν λόγω φορολογούμενος δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για την απόδειξη του ισχυρισμού του ότι το όχημα ήταν σε ακινησία.

Η Δ.Ο.Υ. Καβάλας τού καταλόγισε τόσο τεκμήριο διαβίωσης για την κατοχή των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, όσο και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα έτη 2012 και 2013. Το αποτέλεσμα ήταν ο εν λόγω φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 11.500 ευρώ για το 2012 και 8.500 ευρώ για το 2013.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ