Στο στόχαστρο βάζει η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγορά τη Siemens

«Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βάζει στο στόχαστρο τη Siemens» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Süddeutsche Zeitung.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα του Μονάχου, επικαλούμενη πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, αναφέρει ότι οι έρευνες στρέφονται «μεταξύ άλλων εναντίον της Siemens και του ανταγωνιστή της στις ΗΠΑ General Electric (GE).

Πρόκειται για την πώληση ακριβών μαγνητικών τομογράφων και αξονικών τομογράφων. Οι πολυεθνικές φέρονται να έχουν δωροδοκήσει, μέσω μεσαζόντων, τους υπευθύνους δημοσίων κινεζικών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «στο παρελθόν η Siemens και η GE πάντοτε απέρριπταν σχετικές αιτιάσεις. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, την Τρίτη, η Siemens ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) δεν έχει ενημερώσει την εταιρία για πιθανές έρευνες και ότι καταβάλλεται ‘μέγιστη προσπάθεια’, ώστε οι μεσάζοντες να δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τον νόμο.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η Siemens, επι σειρά ετών, είχε πληρώσει στην Κίνα μίζες για συναλλαγές με ιατρικό εξοπλισμό. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν περισσότερες από 40 αποφάσεις κινεζικών δικαστηρίων, τις οποίες έχει αξιολογήσει η Süddeutsche Zeitung. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μεσάζοντες είχαν δωροδοκήσει τους υπευθύνους νοσοκομείων, ώστε να επιλέξουν προϊόντα της Siemens. (…) Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις η δωροδοκία γινόταν με μετρητά, αλλά και με ρολόγια, ρούχα ή ακίνητα».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ