Στο τραπέζι με τους Θεσμούς: φορολογικές δηλώσεις, “κόκκινα δάνεια” και πλειστηριασμοί – Οι διεκδικήσεις και τα σενάρια

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Κυβέρνηση και θεσμοί κάθονται σήμερα και αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας,  με κύρια θέματα συζήτησης τα μέτρα ελάφρυνσης στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, τη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τα “κόκκινα δάνεια”, την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα καθώς και τη διαδικασία για τον μηδενισμό των οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις και προμηθευτές.

Επίσης θα συζητηθούν οι ρυθμίσεις για την επιτάχυνση στην  απονομή δικαιοσύνης, την πρωτοβάθμια υγεία και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα μπουν το τραπέζι και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία, αφού θεωρείται δεδομένο ότι κάποια από αυτά θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και το 2022, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

Ποιες φορολογικές ελαφρύνσεις προωθεί η κυβέρνηση

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ενημερώσει και να λάβει, εύκολα ή δύσκολα το «πράσινο φως» από τους θεσμούς για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να θεσπίσει ειδικά για φέτος ευνοϊκές ρυθμίσεις

  • Για την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, αφού αν εφαρμοσθούν ως έχουν, χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν υπόχρεοι καταβολής φόρου. Και αυτό γιατί λόγω μειωμένων αποδοχών δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα τεκμήρια.
  • Για την κάλυψη του αφορολογήτου, αφού χιλιάδες φορολογούμενοι δεν πραγματοποίησαν αρκετές ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε να καλύψουν το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος, όπως προβλέπει ο νόμος.
  • Για την φορολόγηση ιδιοκτητών ακινήτων, αφού χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως εμπορικών μισθώσεων, δεν έχουν εισπράξει ενοίκια ή έχουν εισπράξει μέρος των ενοικίων.

Το φθινόπωρο οι τελικές αποφάσεις για την εισφορά αλληλεγγύης

Παράλληλα θα συζητηθεί και το θέμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, το οποίο θα έχει κόστος για τα δημόσια ταμεία περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και πρέπει να βρεθούν πόροι που θα καλύψουν αυτό το κενό από άλλες πηγές. Σε αυτή τη φάση δεν θα ληφθούν αποφάσεις αφού υπάρχει το χρονικό περιθώριο μέχρι το φθινόπωρο και θα έχουν γίνει ορατές και οι εξελίξεις στην οικονομία τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως όσον αφορά τον τουρισμό.

«Αγκάθι» αποτελεί το θέμα της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα από την 1η Ιουνίου αφού εκκρεμούν μία σειρά από ρυθμίσεις και διαδικασίες για την εφαρμογή του. Θεωρείται δεδομένο ότι οι θεσμοί θα πιέσουν για την γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών ενώ το οικονομικό επιτελείο θα επιθυμούσε μια ολιγόμηνη παράταση ώστε να έχουν αντιμετωπισθεί, σε ένα βαθμό, οι επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία.

Οι θεσμοί πιέζουν για τους πλειστηριασμούς

Ταυτόχρονα οι θεσμοί αναμένεται να επαναφέρουν το θέμα των πλειστηριασμών ως μέσο πίεσης για την εξόφληση οφειλών προς τις τράπεζες, όταν μάλιστα οι προβλέψεις αναφέρουν μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων λόγω της κρίσης. Σημείο κλειδί  είναι η πρώτη κατοικία, οι πλειστηριασμοί για την οποία απορρίπτονται από το οικονομικό επιτελείο εκτός των περιπτώσεων των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τέλος αναμένεται να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις τόσο για φόρους όσο και για προμήθειες αλλά και οφειλές προς τους συνταξιούχους.

Καμία δημοσίευση για προβολή