Στο βρετανικό κοινοβούλιο η επόμενη μάχη για το Brexit. Ο Τζόνσον, στέλνει τελεσίγραφο στα κόμματα

Στην περίπτωση της Βρετανίας, όλοι συμφωνούν ότι όταν ακούς μεγάλα λόγια, κράτα μικρό καλάθι. Γι αυτό και ναι μεν υπήρξε μία προς στιγμήν ανακούφιση για τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για το πολυθρύλητο Brexit, αλλά τα πραγματικά “καλά νέα” πρέπει να αποδειχθούν στην πράξη και συγκεκριμένα στο βρετανικό κοινοβούλιο που θα κληθεί αύριο να υπερψηφίσει ή να απορρίψει τη συμφωνία Τζόνσον – Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις  Τζόνσον έστειλε ήδη τελεσίγραφο προς τους βουλευτές  ότι πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην ψήφιση της νέας του συμφωνίας για το Brexit και στον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ γιατί η αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ δεν είναι πλέον επιλογή, όπως  δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος βρετανός αξιωματούχος.

Κατά τον ίδιον αξιωματούχο, ο  Βρετανός πρωθυπουργός  είναι σχετικά βέβαιος ότι η νέα συμφωνία Brexit θα ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, και μάλιστα μετέφερε την εκτίμησή του αυτή στους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε.

Ο κ. Τζόνσον εμφανίζεται να πιστεύει ότι  έχει πετύχει μία πάρα πολύ καλή συμφωνία που βγάζει το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Κομισιόν πως έχει τη δύναμη να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Αν επαληθευτεί, τότε όλα βαίνουν καλώς. Αν πάλι η βουλή καταψηφίσει τη συμφωνία του Τζόνσον και δεν δώσει το πράσινο φως για ένα σκληρό Brexit τότε θα βρεθεί η χώρα ξανά στο σημείο μηδέν και  ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι υποχρεωμένος με βάση το νόμο Μπεν να ζητήσει παράταση της αποχώρησης για τρεις μήνες με στόχο να ανοίξουν πάλι οι διαπραγματεύσεις. Μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει ως θέατρο του παραλόγου, καθώς η   συγκεκριμένη βουλή έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές την προηγούμενη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η προκάτοχος του Μπόρις Τζόνσον Τερέζα Μέι μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών με τους Ευρωπαίους .

Αν επαναληφθεί το ίδιο θα είναι η τέταρτη φορά που θα απορριφθεί συμφωνία αλλά και το σκληρό Brexit.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι βουλευτές έτοιμοι να πάρουν πάνω τους το Brexit με οριακή πλειοψηφία και με μία χώρα βαθιά διχασμένη. Αν θα κατορθώσει, με άλλα λόγια, να  συγκεντρώσει ο Μπόρις Τζόνσον το μαγικό αριθμό των 318 ψήφων. Μέχρι στιγμής, η αριθμητική δεν είναι με το μέρος του, αν σκεφτεί κανείς ότι διαθέτει 259 σίγουρες ψήφους, αλλά του λείπουν περίπου 60.

Υπάρχει  ένα μπλοκ 28 φανατικών βουλευτών υπέρμαχων του Brexit που όμως  κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι να μελετήσει τη συμφωνία. Ο Μπόρις Τζόνσον τους έχει προσεγγίσει όλο αυτό το διάστημα που διαπραγματεύεται και ευελπιστεί ότι θα τον στηρίξουν. 19 από τους 23 βουλευτές που έχουν διαγραφεί από τους Τόρις επειδή μπλοκάρισαν το σκληρό Brexit είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ψηφίσουν τη συμφωνία του Τζόνσον. Εξαιρετικά πιθανό είναι να την ψηφίσουν και 20 αντάρτες βουλευτές των Εργατικών που επιθυμούν διακαώς  να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με συμφωνία. Το κόμμα και ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν θα τους ασκήσουν μεγάλες πιέσεις να μην το κάνουν αλλά η εναλλακτική που προτείνουν δεν είναι καθόλου ελκυστική.

Ο κ. Κόρμπιν επιμένει πως αυτή η συμφωνία είναι χειρότερη και από αυτή της Τερέζα Μέι χωρίς όμως να προτείνει κάποια σοβαρή εναλλακτική. Μιλάει αόριστα για νέο δημοψήφισμα χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θα αφορά αυτό. Το Προτεσταντικό Ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας με τους 10 βουλευτές του έχει ήδη ανακοινώσει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία. Σκωτσέζοι και Φιλελεύθεροι έχουν δηλώσει πως θέλουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και θα καταψηφίσουν κάθε συμφωνία.

Τί μέλλει γενέσθαι; Ες αύριον τα σπουδαία…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή