Στοίχημα Μητσοτάκη για μια «χρυσή διετία» - Αποδίδει στην οικονομία και την κοινωνία η πολιτική του αυτονόητου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι «σύντομα θα αποδειχτεί  η ορθότητα της επιλογής του σχεδίου του για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών στην κοινωνία, που δεν κατανοούσε και δεν μπορούσε να υπερασπιστεί ο κ. Τσίπρας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους», αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τις απόψεις και τις επιδιώξεις του.

Ορισμένοι μάλιστα – κυρίως στο χώρο του επιχειρείν – θεωρούν ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να διαμορφωθούν συνθήκες για μια «χρυσή διετία» υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιτάχυνσης των επενδύσεων.

  • «Αν δεν προκύψουν εξωτερικές περιπλοκές ή καταστροφική εσωτερική ένταση, η κυβέρνηση πιθανότατα θα απολαύσει ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες στο αμέσως προσεχές διάστημα» λένε οι πολιτικοί αναλυτές.

Ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σχέδια ταχύτερης και φθηνότερης χρηματοδότησης της οικονομίας: Τις προηγούμενες μέρες ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Δ. Τσάκωνας είχε εντατικές επαφές στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη με θεσμικούς επενδυτές, στην προσπάθειά του να προετοιμάσει μια νέα, δυναμική αυτή τη φορά, έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές.

«Η Ελλάδα είναι ξανά χώρα που αξίζει να βάλει κάποιος τα λεφτά του»

Το υπουργείο Οικονομικών, εκμεταλλευόμενο τη γενικευμένη μείωση των επιτοκίων παντού στον κόσμο και την ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών οι οποίες επικράτησαν και διεθνώς για την ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σπεύδει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να επιβεβαιώσει την εκτίμηση επενδυτικών κύκλων ότι η Ελλάδα είναι ξανά «χώρα που αξίζει να βάλει κάποιος τα λεφτά του»

  • Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» (Αντώνης Καρακούσης) «οι διαχειριστές του Ελληνικού δημόσιου χρέους θα επιχειρήσουν την έκδοση τίτλων 15 ετούς διάρκειας, ευελπιστώντας ότι θα επιτύχουν εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, κάτω του 2%, δεδομένου ότι στους δεκαετείς τίτλους υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, σε επίπεδα χαμηλότερα το 1,5%.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο Πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του αξιοποιούν την ατμόσφαιρα προσδοκιών που επικράτησε αμέσως μετά τις εκλογές και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να αποδειχθεί η ορθότητα της επιλογής του άλλου σχεδίου, του δικού τους «φιλελεύθερου σχεδίου», που δεν κατανοούσε και δεν μπορούσε να υπερασπιστεί ο κ. Τσίπρας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

“Οι προοπτικές ανάπτυξης θα φέρουν και την πολιτική ηγεμονία”

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στο Μαξίμου «επενδύουν στην παρατηρούμενη κινητικότητα της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας και εκτιμούν ότι, αν στους επόμενους μήνες πιστοποιηθούν οι εμφανιζόμενες σήμερα προοπτικές ανάκαμψης θα διασφαλίσουν την πολιτική τους επικράτηση και ηγεμονία για μεγάλο διάστημα».

  • «Η αλήθεια είναι ότι για την ώρα η όλη προσπάθεια – επικοινωνιακή και πραγματική επί συγκεκριμένων θεμάτων και προβλημάτων – αποδίδει και δημιουργεί όντως κατάλληλο περιβάλλον», σημειώνεται, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη στάση της κοινωνίας στις σχετικές δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με αυτές τις μετρήσεις της Κοινής Γνώμης – που παρουσίασε και το economico.gr – η πλειονότητα των πολιτών (ακόμα και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ) επικροτεί την «πολιτική του αυτονόητου» του Κυριάκου Μητσοτάκη και συντάσσεται με τις πρώτες του αποφάσεις για την οικονομία και τη βελτίωση των συνθηκών στην κοινωνία.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ