«Στοκάρουν» ακίνητα οι τράπεζες – 100.000 σπίτια στα χέρια τραπεζιτών ως το 2021,με ρυθμό 300 την ημέρα

300 ακίνητα την ημέρα περνούν στις τράπεζες κάθε μέρα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ήδη το χαρτοφυλάκιό τους αριθμεί 30.000 ακίνητα και υπολογίζεται ότι έως το 2021 θα φτάσει τα 100.000.

Πρόκειται για μία συσσώρευση, στα χέρια τραπεζιτών, ακίνητης περιουσίας με σημαντική επιρροή στη σύνθεση των τραπεζικών assets. Οι τράπεζες, στο πλαίσιο της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» τους, μεταβάλλονται σε διαχειριστές ακινήτων. Το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι αποτελεί αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν γιατί είναι ευθέως συνδεδεμένη με τη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα χαρτοφυλακία ακινήτων των τραπεζών μπορεί να αποφέρουν ενδιαφέρουσες υπεραξίες στις τράπεζες, λόγω της χαμηλής αξίας κτήσης από τους πλειστηριασμούς, η διαχείρισή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε παράγει άμεσο αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί τα ακίνητα που αποκτούν οι τράπεζες μέσω πλειστηριασμών έχουν μια μεγάλη διαδρομή μέχρι να καταλήξουν στον ισολογισμό τους και τουλάχιστον δύο χρόνια για να αξιοποιηθούν και να μεταπωληθούν.

Πέρα όμως από το «στοκάρισμα» σημαντικής ακίνητης περιουσίας στις τράπεζες, οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων προβληματίζονται και από τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά το μαζικό  «ξεστοκάρισμα» ακινήτων που θα ακολουθήσει, ειδικότερα σε μια περίοδο που αναμένεται σταθεροποίηση ή ανάκαμψη των τιμών.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ