Σε κατάσταση σοκ ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του πέρασαν την πόρτα του Κορυδαλλού

Λίγο μετά το μεσημέρι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου, πέρασαν την πόρτα του Κορυδαλλού όπου και θα κρατηθούν στην γυναικεία πτέρυγα.

Σε κατάσταση σοκ και οι δυο στο Μεταγωγών

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Θεοδόσης Πάνου και Ειρήνη Μιλή για το newsit.gr., μετά την έκδοση της απόφασης για την προφυλάκισή τους, ήταν σε κατάσταση σοκ μην μπορώντας να πιστέψουν όλα όσα είχαν συμβεί. Αρχικά έμειναν σε ένα γραφείο στο Μεταγωγών, ενώ στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε διαφορετικά κελιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης και των δυο υπήρχε μόνιμα αστυνομικός έξω από τα κελιά τους για να τους ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Την Σταυρούλα Κουράκου φέρεται να επισκέφθηκε ο αδερφός της, με τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν να είναι πολύ συγκινητικές.

Λόγω του προχωρημένου της ώρας το ζεύγος Παπαντωνίου δεν πρόλαβε το δείπνο που προορίζεται για τους κρατούμενους οπότε αρκέστηκαν να πάρουν κάποιο σάντουιτς από το κυλικείο.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην προφυλάκισή τους

Τρία στοιχεία βάρυναν στην απόφαση των ανακριτών διαφθοράς και της αρμόδιας εισαγγελέως προκειμένου να αποφασίσουν την προφυλάκισή τους. Συγκεκριμένα, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι το ζευγάρι είχε νοικιασμένο σπίτι στην Ελβετία και άδεια παραμονής εκεί. Κάτι που κατά τις δικαστικές αρχές τους καθιστά ύποπτους φυγής.

Επιπλέον στο ένταλμα προσωρινής κράτησής τους το ζευγάρι θεωρείται ύποπτο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων ενώ βαρύνουσα σημασία για την απόφαση είχε και το γεγονός πως δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών τους στην Ελβετία ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.

«Μας ξεγέλασε»

Περισσότερα σε λέξεις

Η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα συνομίλησε στη μια τα ξημερώματα με τον Γιάννο Παπαντωνίου και όπως αποκάλυψε στην εκπομπή Μαζί σου της Τατιάνας Στεφανίδου, τα πρώτα του λόγια ήταν: «Ήρθε η καταστροφή». «Ήταν σαν να είχε σκοτωθεί κάποιος δικός του σε τροχαίο», είπε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.Και πρόσθεσε ότι ο πρώην υπουργός της είπε: «Μας ξεγέλασε το στυλ της ανακρίτριας. Ήταν τόσο ευγενική, τόσο καλή. Φάνηκαν ότι πείστηκαν από τις απολογίες μας και από τα στοιχεία που δώσαμε. Τόσο πολύ που νομίζαμε ότι δεν θα προφυλακιστούμε».

Γιάννος Παπαντωνίου

Γιάννος Παπαντωνίου

Τι υποστήριξαν στην απολογία τους

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του επιχείρησαν να πείσουν τους δικαστικούς λειτουργούς, ότι το ποσό των 2.800.000 ελβετικών φράγκων το οποίο φέρεται ο Παπαντωνίου να έλαβε ως δώρο για να προωθήσει τη κύρια σύμβαση και αυτή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού, δεν έχει παράνομη προέλευση.

Αντίθετα, υποστήριξαν πως προέρχεται από τα νόμιμα εισοδήματα του πρώην υπουργού. Το ζεύγος Παπαντωνίου δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τους ανακριτές διαφθοράς για την προέλευση των χρημάτων.

Ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, όσο και η σύζυγός του ακολούθησαν την γραμμή της πλήρους άρνησης των κατηγοριών, κάνοντας ακόμα λόγο για άγνοια των δικαστικών αρχών για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή αποδείχθηκε ανεπιτυχής με τις δικαστικές αρχές να αποφασίζουν προφυλάκιση.

Στον δρόμο του Άκη Τσοχατζόπουλου

Αυτή είναι η δεύτερη ηχηρή φυλάκιση πολιτικού που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της εξουσίας μετά την περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι δύο ανακριτές το οποίο αφορά δύο δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες, η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newsit.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ