Στον «δρόμο του μεταξιού» φον ντερ Λάιεν και Μακρόν – Ανήσυχη η ΕΕ για το «δέσιμο» Κίνας-Ρωσίας

(POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

O σφιχτός εναγκαλισμός της Κίνας με τη Ρωσία φαίνεται πως έχει θορυβήσει αρκετά την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα μετά το ταξίδι του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μέσα από «πηγαδάκια» κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαμηνύουν πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χάσουμε την Κίνα» δείχνοντας προδήλως την ανησυχία τους για την όλο και μεγαλύτερη επιρροή που μπορεί να ασκήσουν από κοινού οι δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις, τη στιγμή μάλιστα που ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να οδεύει στο τέλος του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως έγινε γνωστό στη Σύνοδο Κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στην Κίνα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος από πλευράς του, υπενθύμισε ότι είναι «προσηλωμένος στον συντονισμό και στην έκφραση μιας ευρωπαϊκής φωνής» απέναντι στη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να καταβληθούν οι μέγιστες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η Κίνα δεν υποστηρίζει τη Ρωσία και την ικανότητά της να προχωρήσει στον πόλεμο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο περιθώριο της Συνόδου.

Ο κίνδυνος από τον εναγκαλισμό Κίνας – Ρωσίας

Το διακύβευμα στη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική δυναμική δύσκολα θα μπορούσε να είναι υψηλότερο για την Ευρώπη ή τον ευρύτερο κόσμο. Μια πιο σταθερή εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας θα κινδύνευε να κλιμακώσει τον πόλεμο της Ουκρανίας σε σύγκρουση μεταξύ των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και του Πεκίνου, καθώς και της Μόσχας, αναλύει το Politico.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, τα πράγμα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη στιγμή που υπάρχει μια διαφαινόμενη απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον για το θέμα της Ταϊβάν.

Ακόμη και χωρίς στρατιωτική κλιμάκωση, οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ Πεκίνου και Δύσης σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων επιτέθηκαν κατά του κινεζικής προέλευσης μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok, εν μέσω ανησυχίας ότι η κυριαρχία της τεχνολογίας του Πεκίνου θέτει σε κίνδυνο τη Δύση για την ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ καταρτίζουν σχέδια για να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το λίθιο για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στο Πεκίνο και ο Πέδρο Σάντσεθ

Όπως μεταδίδει το Politico, ένας από τους Ευρωπαίους που επιβεβαίωσε ότι θα συναντήσει τον Σι στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα, είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ισπανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι ο κ. Σάντσεθ θα συζητήσει με τον Κινέζο πρόεδρο το περιεχόμενο του εγγράφου θέσεων της Κίνας για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μετά τη Σουηδία, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Ίσως χρειαστούμε την Κίνα μια μέρα»

«Η Κίνα δεν είναι τέλεια, αλλά μπορεί να τη χρειαστούμε μια μέρα», ανέφερε ένας αξιωματούχος της ΕΕ από τη Σύνοδο, τον οποίο επικαλείται το Politico. «Αρκετά κράτη μέλη συμμερίζονται αυτήν την εκτίμηση», δήλωσε.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Μακρόν, Εμανουέλ Μπονέ, συνομίλησε με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι την Πέμπτη. «Η Κίνα αναμένει από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διαδραματίσουν ρόλο στην (…) επιδίωξη πολιτικής επίλυσης», είπε ο Γουάνγκ Γι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, ο Σι δεν έδωσε δημόσιες υποσχέσεις για στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για την προθυμία του Πεκίνου να παράσχει βοήθεια στη Μόσχα. Το POLITICO ανέφερε ότι 1.000 τουφέκια εφόδου και άλλος εξοπλισμός που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς έχουν σταλεί στη Ρωσία από κινεζικές εταιρείες.

Καμία δημοσίευση για προβολή