Στον κλοιό της μετάλλαξης Δέλτα ο τουρισμός και η οικονομία. «Χτύπημα» Βερολίνου: «Η Ελλάδα χώρα υψηλού κινδύνου». Συναγερμός για Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη

Μύκονος τουρισμός

Yγειονομικό αλλά και οικονομικό σοκ απειλεί να φέρει η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και η αναζωπύρωση της πανδημίας που, ήδη, έχει θέσει στο «κόκκινο» τρία νησιά της βαριάς τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας – την Μύκονο, την Σαντορίνη και την Πάρο, αλλά και τουριστικές περιοχές αιχμής στην Κρήτη, όπως το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

Την ήδη δύσκολη εικόνα που διαμορφώνεται στο μέτωπο του τουρισμού ήρθε χθες να επιβαρύνει η απόφαση της Γερμανίας να εντάξει την Ελλάδα στην λίστα των χωρών υψηλού κινδύνου.

Στην “κόκκινη λίστα” της Γερμανίας η Ελλάδα

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο καθορίζει την επιδημιολογική πολιτική του Βερολίνου, ανακοίνωσε χθες ότι πλέον η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται στη λίστα με τις «περιοχές κινδύνου» λόγω του κορονοϊού.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί τουρίστες -οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι- θα πρέπει να επιστρέφουν από την Ελλάδα στη χώρα τους με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ καθώς -σε διαφορετική περίπτωση- θα είναι αναγκασμένοι να μπουν σε δεκαήμερη καραντίνα.

Πρόκειται για μια απόφαση που συνεπάγεται κόστος και ταλαιπωρία και αποτελεί έμμεσο αντικίνητρο για διακοπές στην Ελλάδα. Ερχεται, δε, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο έπαιρνε βαθιά ανάσα από την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να απελευθερώσει τα ταξίδια των βρετανών στην χώρα μας.

Η εξάρτηση του τουρισμού από την Γερμανία και την Βρετανία

Η Γερμανία και η Βρετανία είναι δύο από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές στις οποίες στηρίζεται η Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2019,  την χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, είχαν έρθει στην χώρα μας περίπου 4 εκατομμύρια γερμανοί τουρίστες και 3,5 εκατομμύρια βρετανοί. Εκτιμάται επίσης ότι την ίδια χρόνια, οι γερμανοί τουρίστες άφησαν στην Ελλάδα  έσοδα 4 δισ. ευρώ έσοδα, από τα συνολικά 18,152 δισ. που απέδωσε ο τουριστικός κλάδος στο ΑΕΠ.
Το 2020, μετά την εκδήλωση της πανδημίας, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 61,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,135 δισ. ευρώ, καθώς οι αφίξεις γερμανών σημείωσαν πτώση κατά 62,1% και περιορίστηκαν στους 1,526 εκατ. ταξιδιώτες.

Μετά την χθεσινή απόφαση του Βερολίνου, η φετινή σεζόν βρίσκεται πλέον πιο κοντά στο σενάριο του 2020 παρά σε εκείνο του 2019 – γεγονός, που προκαλεί συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο.

Γεωργιάδης: “Χωρίς τουρισμό δεν υπάρχουν λεφτά…”

Ηδη, στην κυβέρνηση επανεκτιμάται ο αρχικός στόχος για τουριστικά έσοδα κοντά στο 50% του 2019, ενώ παράγοντες της τουριστικής αγοράς θεωρούν πια πιθανότερο ένα σενάριο συνολικών τουριστικών εσόδων κοντά στα 6,5 δις ευρώ (έναντι 4,3 δις πέρσι).

Χαρακτηριστικές της ανησυχίας είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος τόνισε:

 «Χωρίς τουρισμό δεν υπάρχουν λεφτά… Η άσκηση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι πολύπλοκη.
Αν ήταν χειμώνας, θα κάναμε μια καραντίνα 15 ημερών.
Είμαστε όμως στην μέση της τουριστικής περιόδου και χωρίς τουρισμό δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ παράλληλα και ηθικά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, καθώς οι μισοί πολίτες είναι εμβολιασμένοι» .

Νέα αυστηρότερα μέτρα στα νησιά

Σ’ αυτό το σκηνικό, από χθες ισχύουν ακόμη πιο αυστηρές προδιαγραφές για τα ταξίδια στα νησιά, με όλους τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες να έχουν πλέον την υποχρέωση self tests πριν από την επιστροφή τους στις πόλεις. Επίσης, στα νησιά υψηλού επιδημιολογικού φορτίου είναι υποχρεωτικά δύο τεστ (self  και rapid) την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση.

Συναγερμός για Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη

Ταυτόχρονα, η επιδημιολογική εξέλιξη στα νησιά παρακολουθείται στενά, σε καθημερινή βάση από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία. Χθες, η Μύκονος κατέγραφε 40 νέα κρούσματα και 394,71 ανά 100.000 πληθυσμό και η Πάρος 22 και 147,39 αντίστοιχα. Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινείται και η Σαντορίνη με 15 διαγνώσεις το τελευταίο 24ωρο και 79,44 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ στην Κρήτη στο Ηράκλειο καταγράφηκαν χθες 112 νέες λοιμώξεις και στο Ρέθυμνο 91, με το τελευταίο να ξεπερνά και τα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό (106,3).

Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στις περιοχές αυτές, αποφασίστηκε ότι από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών αναμένεται να φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και αναλόγως της εξέλιξης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω περιορισμών.

Καμία δημοσίευση για προβολή