Στον Μάρτιο παραπέμπουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μεταδίδει το Reuters – Με μικρό καλάθι στις Βρυξέλλες η Αθήνα

Αθήνα Βρυξέλλες προσχέδιο Συμπερασμάτων

H ΕΕ θα αναβάλλει μέχρι και τον Μάρτιο τις αποφάσεις για επιβολή αυστηρών μέτρων κατά της Τουρκίας, μεταδίδει το Reuters από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν για κυρώσεις σε βάρος Τούρκων πολιτών αλλά όχι συνολικά στην χώρα. Συγκεκριμένα, η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει ατομικές κυρώσεις και κυρώσεις σε βάρος εταιρειών που σχεδίαζαν ή έλαβαν μέρος σε αυτό που το μπλοκ ορίζει ως «μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις» στα ανοικτά της Κύπρου. Το πρακτορείο αναφέρει πως τα άτομα και οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί.

Στο μεταξύ, ούτε το δεύτερο Προσχέδιο Συμπερασμάτων το οποίο κοινοποιήθηκε στα κράτη – μέλη της ΕΕ το πρωί της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό ώστε να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο ξεκινά σε λίγο στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων

Οι συνομιλίες σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων δεν οδήγησαν σε δραματικές αλλαγές και πλέον η «μάχη» θα μεταφερθεί σε επίπεδο ηγετών. Την ίδια στιγμή, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών διέψευδαν σε υψηλούς τόνους το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» περί συνομιλίας της επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μικρό καλάθι κρατά η Αθήνα

Σε, αυτές τις συνθήκες,  με μικρό καλάθι προσέρχεται η Ελλάδα στη διήμερη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε που ξεκινά σήμερα, καθώς μία ομάδα χωρών υπό τη Γερμανία αντιστέκονται σθεναρά στο αίτημα για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Τα τρία βασικά αιτήματα της Αθήνας, δηλαδή η συμπερίληψη αντιμέτρων για τις παραβιάσεις της Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία, η εξέταση τομεακών περιοριστικών μέτρων/κυρώσεων και το εμπάργκο όπλων, δεν γίνονται αποδεκτά,

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες τρεις χώρες – πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία – έχουν προβάλει βέτο σε κάθε προσπάθεια κάποια από τις τρεις επιλογές να μπει στο κείμενο.

Από την άλλη, στο πλευρό Ελλάδας, Κύπρου και… Γαλλίας βρίσκονται χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, καθώς και η Ολλανδία.

Μεταξύ τυρού και αχλαδίου η συζήτηση για κυρώσεις 

[more]

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με επιστολή που απέστειλε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αποκάλυψε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε θα συζητηθούν στο δείπνο των ηγετών, αύριο Παρασκευή.

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παραμένει στο τραπέζι η θετική ατζέντα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπό το φως της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δυστυχώς, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των ευρωπαίων ηγετών.

Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την πρόωρη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέσης με την Τουρκία.

Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η προτεινόμενη ειδική έμφαση μιας τέτοιας θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας είναι στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επαφών μεταξύ ανθρώπων, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και της συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας συριακών προσφύγων στην Τουρκία.

Συντονισμός με ΗΠΑ

Παράλληλα, ωστόσο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας.

Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης
  • καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021
  • η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ.

Πολυμερής διάσκεψη για Ανατολική Μεσόγειο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τα τουρκικά μονομερή βήματα στα Βαρώσια, ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβε την πλήρη δέσμευσή του και την υποστήριξή του σε μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τη Λιβύη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε όλους τους φορείς να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αρχές της διαδικασίας του Βερολίνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει την προσφορά υποστήριξης της λιμενικής ακτοφυλακής μέσω εκπαίδευσης και παρακολούθησης, καθώς και της παροχής εξοπλισμού και σκαφών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συνεχίσει τις προετοιμασίες της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Να παγώσουν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην τουρκική συμπεριφορά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».

Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή