Στον προϋπολογισμό της Ελλάδας και στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις εστιάζει η Fitch

Μητσοτάκης: Είμαστε ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα

Στον προϋπολογισμό της Ελλάδας και κατά πόσο τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αλλά και στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για τη μείωση των κόκκινων δανείων εστιάζει η νέα έκθεση της Fitch.

Όπως αναφέρει, οι προτάσεις της Αθήνας για τον προϋπολογισμό δείχνουν να κάνουν πίσω σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά σε γενικές γραμμές διατηρείται η δημοσιονομική στάση της κυβέρνησης.

Η Κομισιόν είπε στις 21 Νοεμβρίου ότι η πρόταση προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019 «αποτελεί μια ισορροπημένη προσέγγιση για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί και οικονομικoί στόχοι», ενώ ταυτόχρονα στηρίζεται η κοινωνική συνοχή. Ο προϋπολογισμός αντιστρέφει εν μέρει κάποια μέτρα που είχαν προ-νομοθετηθεί με βάση το μνημόνιο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, με κυριότερο τις περικοπές του 2019 στις συντάξεις και τις υψηλότερες εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, μειώνει τους φόρους ακινήτων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι προσαρμογές αυτές έπονται της ισχυρής δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και της υποεκτέλεσης των δαπανών, με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 να διαμορφώνεται στο 4%. Επίσης, οι προβλέψεις για το έλλειμμα και το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνονται κοντά στις εκτιμήσεις που είχε καταθέσει ο οίκος στην αξιολόγηση του Αυγούστου. Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι είναι εφικτή η μερική αντιστροφή πολιτικών,στο πλαίσιο διαλόγου με τους επίσημους πιστωτές της χώρας.

Ωστόσο, η Fitch δεν θεωρεί ότι αυτό αποτελεί αξιόλογη αλλαγή στη δημοσιονομική στάση της χώρας. Ο προϋπολογισμός θέτει στόχο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019. Το μειούμενο χρέος και τα συμφωνημένα μέτρα ελάφρυνσης βελτιώνουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, όπως αντανακλάται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά δυο βαθμίδες στο ΒΒ- τον Αύγουστο.

[more]

Τα κόκκινα δάνεια

Όπως αναφέρει, τα σχέδια για μείωση των κόκκινων δανείων έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή, αλλά είναι ασαφές ακόμη το αν θα μειώσουν την πιθανότητα μεταφοράς των ρίσκων του τραπεζικού τομέα στον ισολογισμό της κυβέρνησης.

Τα NPEs διαμορφώνονταν σχεδόν στο ήμισυ των δανειακών χαρτοφυλακίων των τεσσάρων τραπεζών στα τέλη εξαμήνου 2018. Η οικονομική ανάκαμψη, οι πωλήσεις NPEs και η αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και εξωδικαστικών συμβιβασμών θα βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους νέους στόχους μείωσης των NPEs που υποβλήθηκαν στον SSM για το 2021 (μεταξύ 17% και 22%).

Ωστόσο, χωρίς πιο σημαντικές πρωτοβουλίες θα αποδειχθεί δύσκολη η επιτάχυνση στη μείωση των NPEs, με ρυθμούς που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, εκτιμά ο οίκος. Οι πρόσφατες προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποδηλώνουν την πολιτική στήριξη σε τέτοιες πολιτικές.

Η πρόταση της ΤτΕ ΕΛΛ 0,00% θέλει τις τράπεζες να μεταφέρουν μέρος των NPEs αλλά και των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα χρηματοδοτήσει τη μεταφορά με τιτλοποίηση (με τα χαμηλότερης εγγύησης ομόλογα να αγοράζονται από την τράπεζα και το Δημόσιο). Σύμφωνα με αναφορές στον τύπο, το σχέδιο του ΤΧΣ επίσης προβλέπει την μεταφορά NPEs σε SPV αλλά περιλαμβάνει κρατική εγγύηση.

Αυτά τα σχέδια μπορούν να επιταχύνουν την εκκαθάριση του ενεργητικού και να μειώσουν την πίεση σε ότι αφορά τα κεφάλαια και την κερδοφορία των τραπεζών, δυνητικά βελτιώνοντας το πιστωτικό προφίλ της κάθε μίας.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μακριά θα προχωρήσει η κάθε πρόταση, τονίζει η Fitch.

[/more]

Από το newsroom του ecpnomico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή