Στον “αέρα” οι συνταξιούχοι που περιμένουν αναδρομικά. Νέα απόφαση του ΣτΕ αναμένει η κυβέρνηση. Τί θα γίνει

Κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκεται η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους για το κρίσιμο 10μηνο, το διάστημα δηλαδή που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Ενώ μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είχαν «κλειδώσει» τα αναδρομικά του 10μήνου, με κυβερνητικές στελέχη να μνημονεύουν σενάρια επιστροφής των ποσών στους συνταξιούχους σε 72 δόσεις, η εικόνα αυτή τις τελευταίες ημέρες  έχει πλήρως ανατραπεί. Το τοπίο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες (ΤΑΝΕΑ, ρεπορτάζ Ηλίας Γιωργάκης) δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από την έκδοση μιας ακόμα απόφασης του ΣτΕ από την οποία θα φανεί το ακριβές εύρος των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών, ενώ απομακρύνεται η πιθανότητα καταβολής χρημάτων στους συνταξιούχους εντός του 2019. «Αν δοθούν αναδρομικά, θα είναι από το 2020, δεν θα δοθούν το 2019» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης.

Η νέα απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου που περιμένει η κυβέρνηση αφορά την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Το Εφετείο είχε επικυρώσει προηγούμενη κρίση του Πρωτοδικείου, καταλογίζοντας σε συνταξιούχο δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017. Η εφετειακή απόφαση εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019. Στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεσή της ακριβώς επειδή ενοποιεί τον χρόνο πριν και μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Δεν έχει τελεσιδικήσει η απόφαση – όλα στα αέρα 

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών (ΤΑΝΕΑ, ρεπορτάζ Ηλίας Γιωργάκης), το θέμα των αναδρομικών για το 10μηνο δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει, καθώς αναμένεται μία ακόμα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ για τα αναδρομικά που προκύπτουν με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει πρώτα να γίνουν αναλογιστικές μελέτες, στη συνέχεια οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις και μετά να ξεκινήσει η καταβολή τους. «Αυτή τη στιγμή το ζήτημα των αναδρομικών εξετάζεται, γιατί δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ παρά μόνο περιλήψεις. Αναμένουμε να τις δούμε και θα προχωρήσουμε σε αυτό που έχουμε πει. Δηλαδή στην ικανοποίηση των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για να προσθέσει: «Από την περίληψη έχουμε δει ότι αφορά την περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά. Αρα οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση δική μας θα καλύπτει και αυτό το χρονικό διάστημα, όποτε κι αν έρθει και όποτε και αν καταβληθούν τα χρήματα».

Για τον προϋπολογισμό ο «λογαριασμός» για το 10μηνο ανεβαίνει στα 4 δισ. ευρώ, με νομικούς κύκλους να εκτιμούν ότι δεν έχει απαντηθεί το θέμα παραπέμποντας στη νέα απόφαση του ΣτΕ, που θα κρίνει την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία δικαίωνε τον συνταξιούχο δικαστή καταλογίζοντάς του αναδρομικά για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017.

Στο υπουργείο Εργασίας θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή με έμπειρους νομικούς, ενώ έχει ζητηθεί και η συμβολή της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής με αντικείμενο να εξεταστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και στη συνέχεια θα δρομολογηθούν διορθωτικές παρεμβάσεις τόσο για την αποπληρωμή των αναδρομικών όσο και για τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης και στις εισφορές των μη μισθωτών στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Το νομοσχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και άλλων αποφάσεων που εκκρεμούν σχετικά με το αν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά ποσά από τον Ιούνιο του 2015 έως και το τέλος του 2018.