Στον “πάγο” ξανά οι σχέσεις Αμερικής Τουρκίας μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ. Στον “αέρα” το ταξίδι Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Σε νέα περίοδο “ψυχρών” σχέσεων φαίνεται ότι μπαίνουν η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον, μετά την απόφαση της αμερικανικής Βουλής να υιοθετήσει και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία  ψήφισμα, το οποίο αναγνωρίζει τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923 ως γενοκτονία.

Η ιστορική αυτή απόφαση της υπερδύναμης  προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, με τον πρόεδρο Ερντογάν να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ματαιώσει την προγραμματισμένη για τα μέσα Νοεμβρίου επίσκεψή του στις ΗΠΑ. “Δεν ξέρω, θα το σκεφτώ, δεν έχω αποφασίσει ακόμη, έχω πολλά ερωτηματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Ερντογάν  υποστήριξε  πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεχάσει την «τρομοκρατία των Αρμενίων και κατηγορούν την Τουρκία για την υποτιθέμενη σφαγή των Αρμενίων».

«Η κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ είναι άνευ αξίας» είπε, εκφράζοντας την οργή του, και συμπλήρωσε πως οι ιστορικοί είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν και όχι οι πολιτικοί.

Όπως τόνισε, η Άγκυρα έχει ανοίξει τα αρχεία της υπόθεσης του 1915, ενώ η Αρμενία δεν έχει καταφέρει να δώσει κανένα στοιχείο, γιατί, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει γενοκτονία των Αρμενίων».

Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα την απόφαση, που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία (405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά). «Αυτή η απόφαση δεν είχε καμία νομική ισχύ στην Άγκυρα» τόνισε.

Μετά την έντονη αντίδραση του τούρκου προέδρου ήρθε, αργά χθες  και η επίσημη καταδίκη από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας «μετά λύπης του καταδικάζει και απορρίπτει την υιοθέτηση εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ορισμένων θέσεων για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων (…) παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων μελών που έχουν σοφία και συνείδηση», ανέφερε το τουρκικό ψήφισμα.

Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την αντιπολίτευση, δηλαδή το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το «Καλό» (IYI) κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP).

Αναγκαία η αναγνώριση της Γενοκτονίας λένε οι ΗΠΑ

Πάντως, στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλοι το θυμό της Τουρκίας. Ο δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνια, Άνταμ Σιφ, η πολιτεία του οποίου φιλοξενεί μεγάλους πληθυσμούς Αρμενίων – Αμερικανών πολιτών, ανέφερε ότι η κοινότητα αυτή αναζητούσε την έγκριση μιας τέτοιας νομοθεσίας εδώ και 19 χρόνια.

«Όταν βλέπει κανείς τις εικόνες των τρομοκρατημένων οικογενειών των Κούρδων στη βόρεια Συρία, να φορτώνουν τα υπάρχοντά τους σε αυτοκίνητα και καρότσια και να φεύγουν από τα σπίτια τους, μακριά από τις τουρκικές βόμβες και τις τουρκικές στρατιές που λεηλατούν, πώς μπορούμε να πούμε ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από έναν αιώνα, ανήκουν στο παρελθόν;» διερωτήθηκε ο Σιφ, μιλώντας στο Reuters.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε. Δεν μπορούμε να διαλέγουμε για ποια εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας είναι βολικό να μιλάμε και για ποια όχι. Δεν μπορούμε να αποκρύψουμε τη στήριξή μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατ’ ευφημισμό. Και δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί από φόβο εξαιτίας μιας ξένης δύναμης».

Καμία δημοσίευση για προβολή