Στουρνάρας: «Στα τέλη του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σχέση με αυτό προ πανδημίας»

Στουρνάρας: Γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας

«Στα τέλη του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σχέση με αυτό προ πανδημίας» δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την άποψη ότι η ισχυρή ανάκαμψη σε συνδυασμό με την δέσμευση της Αθήνας σε δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω των προγραμμάτων της ακόμα και αν σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP).

«Δεν υπάρχει ερώτημα για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος, αλλά ερώτημα για την ίση μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε. «Το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περισσότερος κατακερματισμός».

Οι δηλώσεις του έρχονται λίγο μετά την αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεων της κυβέρνησης για την ανάπτυξη  το 2021 – από 3,6% σε 5,9%, σημειώνει το Politico.

“Η Ελλάδα θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον”

Ο επικεφαλής της ΤτΕ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η χώρα θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περίπου «3,5 % κατά μέσο όρο για τα επόμενα 10 χρόνια».

Μια τέτοια σταθερή ανάπτυξη θα προσφέρει κάποια ανάπαυλα για τη χώρα μετά από μια βάναυση ύφεση και τα αυξημένα επίπεδα χρέους που προκάλεσαν την κρίση της ευρωζώνης, αναφέρει το Politico. Όμως ακόμα και όταν το ΑΕΠ φτάσει στα επίπεδα πριν από την πανδημία, θα είναι ακόμα κατά ένα τέταρτο μικρότερο από ό, τι ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια τα επόμενα χρόνια από περίπου 40 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, μαζί με 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και αυξημένες άμεσες και έμμεσες ξένες επενδύσεις, είπε ο κ. Στουρνάρας.

Συνεχίζονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα,, οι μεγαλύτεροι παράγοντες ανάπτυξης προέρχονται από τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερων επενδύσεων στην εκπαίδευση – καθώς και του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού.

Υπό το πρίσμα της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάπτυξη, ο κ. Στουρνάρας χαιρέτισε τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία θα ρίξουν επιπλέον 4,4 δισ. ευρώ στην οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους χάρη στα αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Συνολικά, είπε, η ισχυρή ανάπτυξη θα βοηθήσει να μειωθεί το ποσοστό χρέους της χώρας ως προς το ΑΕΠ από λίγο κάτω από το 200 % φέτος στο 187 % το 2022. Μέχρι το 2019, σημείωσε, η Ελλάδα είχε καταφέρει να μειώσει το ποσοστό τους χρέους της ως προς το ΑΕΠ σε περίπου 180% , και το χρέος της θα ήταν ήδη επενδυτικού βαθμού αν δεν ήταν η πανδημία».

Καμία δημοσίευση για προβολή