Στουρνάρας σε Θεσμούς: Τρέξτε τα σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ζήτησε ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σε συνάντησή τους στην ΤτΕ, τέθηκαν επί τάπητος τα δύο σχέδια αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν σταλεί στην Ευρώπη από τον Μάρτιο και ακόμα δεν έχει προχωρήσει η έγκρισή τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (Directorate-General for Competition ή DG COMP).

Αν και υπάρχει ανταλλαγή στοιχείων ανάμεσα σε Ευρώπη και Αθήνα, προς το παρόν δεν υπάρχει έγκριση, κάτι που προκαλεί ανησυχία στις τράπεζες. Το ένα σχέδιο από το ΤΧΣ, προβλέπει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων έως 20 δις ευρώ με κρατικές εγγυήσεις.

Το δεύτερο είναι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο επίσης χρειάζεται την ευρωπαϊκή σφραγίδα και αφορά την χρήση του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών ύψους 7 δις, ως εγγύηση για την αντιμετώπιση κόκκινων δανείων που μπορεί να φτάσουν έως και τα 40 δις ευρώ.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ