Συνέχιση δημοσιονομικής πειθαρχίας και δημιουργία φιλικών συνθηκών για επενδύσεις προτείνει ο Στουρνάρας

Το 2019 είναι για τη χώρα μας άλλη μια χρονιά προκλήσεων τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της ομιλίας προς το προσωπικό στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επειδή δεν θα είναι ανέφελο και το διεθνές περιβάλλον, εστιάζοντας σε τρία σημεία: καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τέλος, δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».

Εκτίμησε ότι ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση θα είναι η μόνιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων κάτω από όρους βιωσιμότητας.

Ο κ. Στουρνάρας για μια ακόμα φορά αναφέρθηκε στη σημασία της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της.

«Σε ό,τι με αφορά, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να επιτελώ ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου, και να επιδιώκω, όπως έχω θεσμική υποχρέωση, τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτά είναι δημόσια αγαθά ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε επίσης το πολύ υψηλό απόθεμα -σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη- «κόκκινων δανείων» που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, παρ’ ότι, όπως τόνισε, βελτιώνονται οι συνθήκες ρευστότητας και υπάρχουν θετικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή