Στη γωνία ο Ερντογάν από τον Μπάιντεν : Τα τέσσερα μεγάλα μέτωπα της επόμενης τετραετίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, αναλύει το Stratfor

Μπάιντεν Τουρκία

Η αντίστροφη μέτρηση στον Λευκό Οίκο έχει ξεκινήσει, ο Ντόναλντ Τραμπ – είτε θέλει, είτε όχι – παίρνει τον δρόμο της αποχώρησης, και το Stratfor προεξοφλεί πως η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θα… στριμώξει την Τουρκία στην γωνία.

Στην ανάλυσή του, το Startfor εκτιμά πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η Αγκυρα θα συνεχίσει να δοκιμάζει πόσο περισσότερο μπορεί να  «τραβήξει το σκοινί» με το ΝΑΤΟ, χωρίς να πυροδοτήσει κυρώσεις.

Η τετραετία της μεγάλης δοκιμασίας

Προβλέπει όμως ότι αυτή η δοκιμασία θα είναι πια πολύ πιο δύσκολη και υψηλού κόστους για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς μέχρι τώρα «η κυβέρνηση Τραμπ έχει σε μεγάλο βαθμό προστατεύσει την Άγκυρα από κυρώσεις που πρότεινε το Κογκρέσο».

Το Stratfor επισημαίνει πως μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της Τουρκίας θα είναι να διασφαλίσει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα επιβάλει κυρώσεις για την αγορά και δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η χρήση του πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία, όπως τονίζει, υπήρξε ένα από τα βασικά «αγκάθια» στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας τα τελευταία χρόνια, καθώς δείχνει την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους, και τη στροφή προς τη Ρωσία.

Δείτε επίσης: Η Ελλάδα θωρακίζεται:Την άνοιξη τα πρώτα Rafale – Μέσα στο 2021 η προμήθεια των πρώτων F 35. Στόχος η κυριαρχία στο Αιγαίο

Οι βουλευτές των ΗΠΑ κινήθηκαν για να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο της Πράξης CAATSA το 2019, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν τις έχει επιβάλει ακόμα. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, μπορεί να είναι πιο πρόθυμη να προχωρήσει σε τέτοιες κυρώσεις, δεδομένης της λιγότερο φιλικής σχέσης του Μπάιντεν με την Άγκυρα και τις νέες πολιτικές πιέσεις που πιθανόν θα αντιμετωπίσει για να πατάξει την Τουρκία.

Οι παράνομες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία θα πρέπει επίσης, όπως τονίζεται, να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των απαιτήσεων των ΗΠΑ να σταματήσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό το ζήτημα έχει περισσότερη σημασία για το υπόλοιπο ΝΑΤΟ απ’ ό,τι για τη Ουάσιγκτον, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας της Ευρώπης και της άμεσης επίπτωσης για τα ευρωπαϊκά ενεργειακά συμφέροντα. Έτσι, οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πιο πιθανό να επιφέρουν κυρώσεις από την ΕΕ παρά από τις ΗΠΑ.

Αλλά η Ουάσινγκτον έχει ταχθεί σθεναρά στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου ως προς τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για πετρέλαιο και αέριο στην περιοχή, γεγονός που δίνει διπλωματική βαρύτητα στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Αυτό θα ωθήσει την Άγκυρα να προσπαθήσει να αποδυναμώσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω παρασκηνιακών κινήσεων.

Η Halkbank και το ξέπλυμα χρήματος

Η Τουρκία θα προσπαθήσει ακόμη να κάνει lobbying στην κυβέρνηση Μπάιντεν για να μην προχωρήσει τις υπάρχουσες νομικές υποθέσεις και δίκες που σχετίζονται με τις κυρώσεις στο Ιράν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει απαγγείλει κατηγορίες στην κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank, η οποία έχει προσωπικούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για ξέπλυμα δισεκατομμυρίων ιρανικών δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει την Τεχεράνη να αποφύγει τις κυρώσεις.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμα επιβάλει ποινή στην τουρκική κυβέρνηση για την εμπλοκή της στο ξέπλυμα χρήματος. Αλλά η εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απίθανο να δώσει τόσο μεγάλο περιθώριο, όταν η υπόθεση της Halkbank εκδικαστεί και πάλι στις αρχές του 2021, γεγονός που θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Οι New York Times και άλλες πηγές έχουν αποκαλύψει πως υπό την κυβέρνηση Trump, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιδίωξε να εμποδίσει το ενδεχόμενο η υπόθεση της Halkbank να μετατραπεί σε σοβαρές οικονομικές ποινές για την Τουρκία.

Το 2016, ο τότε αντιπρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε προηγούμενα αιτήματα του Ερντογάν να μειώσει την αμερικανική πίεση προς την Τουρκία, περιλαμβανομένης και της προσωπικής έκκλησης που απηύθυνε ο Ερντογάν για να βοηθήσει, ώστε να αποφύγει η Halkbank τις βαριές ποινές.

Η Συρία και οι Κούρδοι

Μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να ανοίξει την πόρτα για αυξημένη ευθυγράμμιση τις πολιτικής ατζέντας των δύο χωρών για την Συρία, αν και η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει πως οι ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν θα εγκαταλείψουν τη φιλοκουρδική τους στάση στην περιοχή. Η μάχη ενάντια στους Κούρδους μαχητές και τον κουρδικό αυτονομισμό είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Έτσι, η Άγκυρα θα συνεχίσει να μην εμφανίζει ευελιξία στο θέμα αυτό στις συζητήσεις της με τις ΗΠΑ, όπως εκτιμά το Stratfor. Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον πιθανότατα θα συνεχίσουν να συγκρούονται για τις αντίστοιχες πολιτικές τους για τη Συρία, όσο οι ΗΠΑ εργάζονται με τους Κούρδους μαχητές στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Η απώλεια της “προστασίας Τραμπ”

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη προσέγγιση προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Τουρκία θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στο πώς θα καλύψει την απώλεια της ειδικής σχέσης που είχε με τον προκάτοχο του Μπάιντεν, τον Ντόνλαντ Τραμπ.

Η πιο προσωπική, διμερής προσέγγιση του Trump δημιούργησε ένα πολιτικό χάσμα μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, που βοήθησε την Τουρκία να προστατευθεί από τα αιτήματα των Αμερικανών βουλευτών για κυρώσεις εναντίον της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά αυτό το χάσμα πιθανόν θα μειωθεί υπό τη νέα ηγεσία, δεδομένης της δέσμευσης του Mπάιντεν να ενστερνιστεί και πάλι τους πολυμερείς θεσμούς και τις συμμαχίες.

Όταν αναλάβει καθήκοντα ο Μπάιντεν τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πιθανότερο να παρουσιάσει ένα πιο συμπαγές μέτωπο σε κάθε ένα από αυτά τα μέτωπα στα οποία Ουάσινγκτον και Άγκυρα έρχονται σε σύγκρουση -πιθανότατα σε βάρος της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης

Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση και την έκδοση οικοδομικών αδειών – Τρείς μεταρρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τις  επενδύσεις και την στήριξη της ιδιοκτησίας

Θα ξεπεράσει τα 920 εκατ. ευρώ το clawback για εξωνοσοκομειακά φάρμακα

 

Καμία δημοσίευση για προβολή