Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της Βενεζουέλας, συμμορφούμενη στις εντολές της Ουάσιγκτον

 

Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της Βενεζουέλας, μετά την οξύτατη αντίδραση της Ουάσιγκτον. Αφού εξόργισε τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την ΕΕ με τη στάση υπέρ του Νικολάς Μαδούρο, κόντρα στις κοινές αποφάσεις των συμμάχων της, η Αθήνα αναγκάστηκε να επανεξετάσει, δηλώνοντας τώρα ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στην πολύπαθη χώρα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, λίγο πριν από τη λήξη του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου ότι: «Η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριζε την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, μετά την ανάληψη ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας που θα διασφαλίζει τις συνθήκες για την δημοκρατική και δίκαιη διεξαγωγή τους».

Παράλληλα, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν ότι η Αθήνα έφαγε «χαστούκι» από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση της, μέσω διπλωματικού διαβήματος και μηνυμάτων ότι οι ΗΠΑ «μετρούν τους φίλους τους», λέγοντας: «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν και κατανοούν την λογική αυτή θέση της χώρας μας και ουδέποτε εξέφρασαν παράπονα, ούτε ασφαλώς προέβησαν σε σχετικό διάβημα».

Η επίσημη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνάντηση του Γραμματέα της Κ.Ε. Πάνου Σκουρλέτη και αντιπροσωπείας του κόμματος, με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντι Φερνάντεζ.

Όπως τονίστηκε σε γραπτή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ , στη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Κατόπιν αυτής, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου».

Ακόμη πιο ξεκάθαρα, πολιτική στήριξη παρέσχαν την περασμένη Πέμπτη στον Νικολάς Μαδούρο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης έλειπε σε ταξίδι για δουλειές…

Κι αυτό, την ώρα που στην πλειοψηφία τους οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, που κατήγγειλε ότι με τον τρόπο αυτό «δεν προασπίζουν τις αξίες της EE».

Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκε υπέρ του Μαδούρο, αλλά και η κυβέρνηση. Την περασμένη Τετάρτη πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζαν «ανεύθυνη στάση» την αναγνώριση Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου με αφορμή τη δημιουργία International Contact Group (Διεθνής Ομάδα Επαφής) για το διάλογο στη Βενεζουέλα. Στην αντίθετη περίπτωση προειδοποιούσαν με κίνδυνο εμφυλίων συγκρούσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαρροές αυτές γίνονταν την ώρα που τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ είχαν αποφασίσει (στις 26 Ιανουαρίου) ότι «εάν δεν υπάρξει προκήρυξη εκλογών με τις απαιτούμενες εγγυήσεις τις επόμενες μέρες, η ΕΕ θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την αναγνώριση της ηγεσίας της χώρας, στη βάση του άρθρου 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας», που προβλέπει την προσωρινή ανάληψη της Προεδρίας από τον Πρόεδρο Εθνοσυνέλευσης με σκοπό να διεξαγάγει εκλογές, σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας Προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στην Βενεζουέλα προσβλητική για την Ελλάδα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του διερωτήθηκε, δε: «Τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;»

Η σκληρή παρέμβαση της Ουάσιγκτον

Έπρεπε να έρθει το μήνυμα από τις ΗΠΑ για να ξυπνήσει η Αθήνα: Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «μετρά ξανά τους φίλους της».

[more]

Πιο συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε σωρεία «παρατηρήσεων» προς την Αθήνα, για την «ερμαφρόδιτη» στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ουάσιγκτον έκανε και διάβημα, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει με τη στάση της τη λήψη μίας κοινής απόφασης, εναντίον του Μαδούρο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί της ουσίας, οι Αμερικανοί ζήτησαν να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση και να υποστηρίξει το αίτημα της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης για την προκήρυξη νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα.

Η Αμερική απαίτησε ομόφωνη απόφαση από την ΕΕ και θεωρεί ότι η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες αποτελούν εμπόδιο. Οι Αμερικανοί ανέμεναν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σαν κόμμα διατηρεί στενές σχέσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, αλλά δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρούσε «υπεύθυνη στάση», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

[/more]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή