Su-35: Πώς το ρωσικό μαχητικό μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και το ΝΑΤΟ (Photo)

Όπως είχε γράψει πριν από μερικές ημέρες το economico.gr, η Τουρκία, αντιλαμβανόμενη ότι οι κακές σχέσεις της με τις ΗΠΑ όχι μόνο καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επιστροφή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35, αλλά και δύσκολη την αναβάθμιση των F-16 της, λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ για την αγορά των S-400, αρχίζει να κοιτάζει προς τη Ρωσία για την ενίσχυση της αεροπορίας της.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Μουσταφά Βαράνκ δήλωσε ότι «αν η Ρωσία διαθέτει ένα αεροσκάφος που ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες μας, εάν δεν υπάρχουν δυσκολίες με την εισαγωγή του στο σύστημά μας, τότε μπορούμε να το αγοράσουμε σίγουρα από τη Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Η προσέγγισή μας σε αυτό το ζήτημα δεν είναι κατηγορηματική και ανταγωνιστική».

Οι κίνδυνοι για την Τουρκία

Το «αεροσκάφος» στο οποίο αναφέρεται ο Βανγκ είναι το ρωσικό μαχητικό γενιάς 4++, Su-35, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sputnik, η Άγκυρα δεν απέκλεισε ούτε το μαχητικό 5ης γενιάς Su-57, η σειριακή παραγωγή του οποίου άρχισε στο τέλος του 2020 και η Μόσχα προφανώς ενδιαφέρεται να το εξάγει για διάφορους λόγους. Μάλιστα, η Ρωσία δεν δίστασε να πει ευθέως στην Τουρκία να επανεξετάσει τη στάση της έναντι του μαχητικού.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αντιθέτως, όπως σημειώνει το Arab News, μια αγορά ρωσικών μαχητικών από την Τουρκία θα την απομάκρυνε ακόμα περισσότερο από τους Δυτικούς/ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της και θα την έσπρωχνε πιο έντονα στην «αγκαλιά» της Μόσχας, με όλα όσα θα σήμαινε αυτό για το μέλλον των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Η στρατηγική της Μόσχας

Τούρκος αναλυτής, ο Αϊντίν Σεζέρ, τόνισε στο Arab News ότι «το Κρεμλίνο ξέρει πολύ καλα ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει ρωσικά μαχητικά. Ακόμα κι αν αποφασίσει κάτι τέτοιο, θα το παραλάβει σε δέκα χρόνια το νωρίτερο. Η Ρωσία, απλώς υπενθυμίζει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα προσπαθεί θα σπάσεις τους δεσμούς της Άγκυρας με την κυβέρνηση Μπάιντεν από την αρχή».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία από το τέλος του 2020 έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται και για δεύτερη συστοιχία S-400 από τη Ρωσία, ωστόσο, από τότε ως σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού, οπότε η Μόσχα θα φροντίζει από καιρού εις καιρόν να θυμίζει στην Άγκυρα τις υποχρεώσεις της.

Μοχλός πίεσης

Άλλος αναλυτής εκτιμά ότι οι δηλώσεις του Βαράνκ επιχειρείται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ, ώστε να επανεξεταστεί η στάση της Ουάσινγκτον, όσον αφορά το F-35 και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία για τους S-400. Ωστόσο, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ, τα πράγματα τώρα είναι ξεκάθαρα από πλευράς ΗΠΑ.

Όπως τονίζει ο Καγκλάρ Κουρτς, «η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη στείλει το σήμα στην Άγκυρα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα γίνουν πιο “συναλλακτικές”, πράγμα που σημαίνει ότι η Αμερική δεν θα διστάσει να αυξήσει την πίεση αν η Τουρκία συνεχίσει να έχει σημαντική στρατιωτική και βιομηχανική συνεργασία με τη Ρωσία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή