Su-75: Η Ρωσία προχωρεί με το ελαφρύ stealth μαχητικό της. Ετοιμάζεται να κατασκευάσει τέσσερα πρωτότυπα

Su-75: Η Ρωσία προχωρεί με το ελαφρύ stealth μαχητικό της

Μπορεί η εντυπωσιακή παρουσίασή του να μην συνοδεύτηκε με τον δέοντα ενθουσιασμό (διαβάστε: παραγγελίες από το εξωτερικό), ωστόσο η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις βαρύτατες κυρώσεις της δύσης να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος «Checkmate».

Ο λόγος για το ελαφρύ stealth μαχητικό, που πλέον φέρει την επίσημη ονομασία Su-75 και το οποίο η Μόσχα φιλοδοξεί να γίνει ο «κακός δαίμονας» του αμερικανικού F-35, με το οποίο μοιράζεται -στα χαρτιά, τουλάχιστον- κάποια χαρακτηριστικά (και τα δύο είναι μονοκινητήρια, σε αντίθεση με τα «μεγάλα» αδέλφια τους, F-22 και Su-57, έχουν stealth ιδιότητες και είναι μαχητικά πολλαπλών ρόλων).

Ετοιμασίες για πρώτες πτήσεις

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρακτορείο TASS, ο CEO της κρατικής εταιρείας United Aircraft Corporation, Γιούρι Σλιούσαρ, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερυπολογιστών για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του μαχητικού και να προχωρήσει στην κατασκευή αρχικά δύο πρωτοτύπων, ώστε ως το 2024 το Su-75 να πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμαστικές του πτήσεις.

Ο Σλιούσαρ εξήγησε ότι το αεροσκάφος, το οποίο προορίζεται κυρίως για εξαγωγή, έχει υποστεί αλλαγές σε σχέση με τη μορφή που πρωτοπαρουσιάστηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενδιαφερομένων πελατών, και ότι η χρήση υψηλής τεχνολογίας στον σχεδιασμό και την κατασκευή του θα συμπυκνώσει πολύ το χρόνο υλοποίησης του προγράμματος.

Αρθρωτή λογική και ανοιχτή αρχιτεκτονική

Επίσης, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του αεροσκάφους στηρίζεται σε αρθρωτή λογική και σε ανοιχτή αρχιτεκτονική, η οποία θα επιτρέπει ταχείες και εύκολες παραλλαγές του, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών που θα το αγοράζουν. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η μη επανδρωμένη έκδοσή του θα κατασκευαστεί -σε μορφή πρωτοτύπου- ταυτόχρονα με την «κανονική» του μονοθέσιου μαχητικού.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι και οι ΗΠΑ έχουν μια παρόμοια προσέγγιση για το NGAD το οποίο προορίζεται να αντικαστήσει σε κάποια στιγμή το F-22, καθώς υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν το πρωτότυπο αεροσκάφος μέσα σε ένα χρόνο, μέσω χρήσης υψηλής τεχνολογίας. Επίσης, αναφέρεται ότι και το NGAD θα στηρίζεται σε αρθρωτή λογική για μεγαλύτερη κατασκευαστική ευελιξία.

Τα χαρακτηριστικά του

Σύμφωνα με τους Ρώσους, το «Checkmate», το οποίο χαρακτηρίζεται ως «παράγωγο» του Su-57, στη βασική του έκδοση θα μπορεί να μεταφέρει σε εσωτερικό θάλαμο πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφος βάρους ως και άνω των 7 τόνων, θα μπορεί να πιάσει ταχύτητα Mach 1.8 και θα έχει επιχειρησιακή εμβέλεια ως 3.000 χιλιόμετρα -πέραν από τα stealth χαρακτηριστικά του.

Να προστεθεί εδώ ότι το ήδη διαθέσιμο ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς, το Su-57, παρότι ήδη έτοιμο, δεν έχει συναντήσει έμπρακτο ενδιαφέρον από άλλες χώρες πλην Ρωσίας, αν και κάποιες χώρες -μεταξύ αυτών και η Τουρκία- λέγεται ότι το «βλέπουν» ως πιθανή λύση για την απόκτηση ενός εξελιγμένου αεροσκάφους το οποίο πωλείται σε… ενδιαφέρουσα τιμή, σε σχέση με αντίστοιχα μαχητικά.

Καμία δημοσίευση για προβολή