Συγχαρητήρια Λαγκάρντ στην Ελλάδα για την πρόοδο της – Τι είπε για ποσοτική χαλάρωση και στρατηγική αναθεώρηση

Η Κριστίν Λαγκάρντ και η ΕΚΤ κινδυνεύουν να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα

Η Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την εντυπωσιακή της πρόοδο όσο αναφορά την οικονομική ανάπτυξη και το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό όπου εξήγγειλε και την μεγάλη στρατηγική αναθεώρηση που θα αρχίσει τον Ιανουάριο η ΕΚΤ, προκειμένου να επανακαθορίσει τις στρατηγικές της στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

Σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα η κ. Λαγκάρντ παρότι ήταν επαινετική ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν εκπληρωθούν τα προβλεπόμενα κριτήρια συμμετοχής, δηλαδή η αύξηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα θα γίνει αυτόματα μέλος του προγράμματος όταν εκπληρώσει τα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να σεβόμαστε και να παίζουμε με τους κανόνες, εξήγησε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η κ. Λαγκάρντ, ωστόσο απάντησε και σε ερώτηση που δέχθηκε από τον δημοσιογράφο του newmoney, Ηλία Σιακαντάρη σχετικά με την προοπτική ένταξης της στο δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάνοντας σαφής ότι πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν τα κριτήρια.

Σε πρόσθετη ερώτηση για το πότε προβλέπει να εντάσσεται η χώρα στο QE (Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης) απέφυγε να αφήσει το όποιο παράθυρο για παράκαμψη των κανόνων. «Τα προγράμματα όπως το QE έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και έτσι όταν η χώρα καλύψει τα κριτήρια αυτόματα θα ενταχθεί. Έως τότε πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια και να παίξουμε με βάση τους κανόνες» ξεκαθάρισε.

Το σημαντικότερο θέμα ωστόσο θέμα των δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ ήταν η αναγγελία της στρατηγικής αναθεώρησης, 16 χρόνια μετά την τελευταία αντίστοιχη διαδικασία. Μιλώντας εκτός του κειμένου της ανακοίνωσης της ΕΚΤ η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η στρατηγική αναθεώρηση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020 και ότι όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτή τη φορά θα στραφούμε όχι μόνο στους συνήθεις υπόπτους, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην επιστημονική κοινότητα και στην κοινωνία των πολιτών. Δεν θα κηρύξουμε το Ευαγγέλιο αλλά σκοπεύουμε να ακούσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους».

Η κατάληξη της στρατηγικής αναθεώρησης δεν είναι προκαθορισμένη ανέφερε η κ. Λαγκάρντ και θα εξεταστεί ο ρόλος και η στρατηγική της ΕΚΤ υπό το φως των τεχνολογικών εξελίξεων της κλιματικής αλλαγής και της ανισότητας που αυξάνεται στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αναθεώρησης φαίνεται ότι θα εξεταστούν και τα μεγάλα θέματα που έχουν προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ καθώς θα αξιολογηθούν όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, όπως τα αρνητικά επιτόκια και οι αγορές ομολόγων, για τα οποία έχουν διατυπώσει έντονες αντιρρήσεις η Bundesbank και άλλες Κεντρικές Τράπεζες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Η ίδια η κ. Λαγκάρντ πάντως είπε, σχολιάζοντας τις δημόσιες διαφωνίες Γερμανού Κεντρικού Τραπεζίτη με την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της «περιστέρι ούτε γεράκι» της νομισματικής πολιτικής αλλά ότι επιδιώκει να βγάζει το καλύτερο από τα μέση του Διοικητικού Συμβουλίου με την μέγιστη δυνατή συναίνεση όταν ολοκληρώνεται ο διάλογος, όσα αποφασίζονται αποτελούν αποφάσεις τις Κεντρικής Τράπεζας που πρέπει να γίνονται σεβαστές, πρόσθεσε.

Σχετικά με τα επιτόκια, η κ. Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για μεγάλη χρονική περίοδο η πολιτική των μηδενικών /αρνητικών επιτοκίων για να αυξηθεί ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2% καθώς όπως σημείωσε, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο τέλος του 2022 στο 1,7% ποσοστό που όπως είπε είναι ικανοποιητικό αλλά δεν είναι και το τέλος της διαδρομής.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή