Συγκλονιστικά στοιχεία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ευρώπη – Δείτε τον χάρτη

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και απαγορεύσεις στις χώρες που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, δεν είχαν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δεν κατάφεραν ούτε να εμποδίσουν επιτυχώς,  ούτε όμως και να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας, από την έναρξη της τον Δεκέμβριο του 2019, στην Wuhan.

Στις 30 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση πανδημίας: «Η ανθρωπότητα μπορεί ακόμα να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, αλλά η έκταση που έχει πάρει ο νέος κοροναϊός είναι τέτοια ώστε η λοίμωξη από αυτόν μπορεί να χαρακτηριστεί «πανδημία», ανακοίνωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής ΠΟΥ.

  • Μέχρι και σήμερα, 21 Μαρτίου 2020 (ώρα Ελλάδος 02:00) έχουν επιβεβαιωθεί 271.629 περιπτώσεις κρουσμάτων. Έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 11.282 θάνατοι που οφείλονται στη νόσο, αριθμοί που ξεπερνούν εκείνους της επιδημίας SARS. Ωστόσο, από τότε έχουν ανακάμψει 87.403 άνθρωποι.

Συνολικά, μέχρι και τώρα, οι χώρες, με παρουσία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ανέρχονται στις 163, με συνεχόμενη και ραγδαία αύξηση αυτών. Συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες μετρήσεις (Σάββατο 21 Μαρτίου 2020,ώρα Ελλάδος 02:00) από τον live παγκόσμιο χάρτη μετάδοσης του ιού, που έχουμε διαρκώς σε ανάρτηση, υπάρχουν τα εξής στοιχεία :

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, είναι :

  1. Κίνα – 81.250
  2. Ιταλία – 47.021
  3. Ισπανία – 20.410
  4. Γερμανία – 19.848
  5. ΗΠΑ – 18.563
  6. Ιράν –18.407
  7. Γαλλία – 12.632
  8. Νότια Κορέα – 8.652
  9. Ελβετία – 5.294
  10. Ηνωμένο Βασίλειο – 3.297
  • Αξίζει να σημειωθεί, πως στον κατάλογο των 163 χωρών που επλήγησαν, η Ελλάδα, προς το παρόν, βρίσκεται στην 27η θέση, με 495 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 10 θανάτους από τον ιό. (ΣΣ. με σημερινή ανακοίνωση του κ. Τσιόδρα τα κρούσματα ανήλθαν σε 530 και οι θάνατοι σε 13)

Πώς όμως συνέβαλλαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού και κατά πόσο τα μέτρα για τις συγκεκριμένες απαγορεύσεις λήφθηκαν έγκαιρα, με την κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έως και σήμερα, σε 88 χώρες οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει μέτρα ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, αρχικά απέναντι στην Κίνα και στη συνέχεια μεταξύ τους, κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Το αρχικό κλείσιμο των συνόρων, μερικώς ή ολοκληρωτικά, σταδιακά ή άμεσα, το εμπάργκο στους ταξιδιώτες από και προς την Κίνα, η απόρριψη ταξιδιωτικών visa και οι ακυρώσεις πτήσεων από και προς την Κίνα, αποτέλεσαν τα πρώτα μέτρα, που λήφθηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής συγκράτησης της εξάπλωσης της νόσου. Φαίνεται όμως, πως η στρατηγική αυτή, δεν ανέκοψε την πορεία του ιού, ίσως όμως έδωσε τον απαραίτητο χρόνο, στα κράτη να οργανώσουν την άμυνά τους, έναντι της επερχόμενης πανδημίας.

Παρατηρείστε προσεκτικά το παραπάνω γράφημα: Καταγράφεται η σωρευτική αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στις πληγείσες χώρες, σε συνάρτηση με τον χρόνο επιβολής των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων απέναντι στην Κίνα.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες σημειώνεται κάθετη και ραγδαία. Χώρες που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, φαίνεται πως εμφανίζουν μέσο χρόνο εμφάνισης της έξαρσης της νόσου, περίπου στις 11 Μαρτίου, με εντυπωσιακή άνοδο των αριθμών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

  • Η θλιβερή πρωτιά σήμερα, ανήκει στην Ιταλία, στην οποία παρατηρείται πως μετά την 15η ημέρα, ο αριθμός εκτοξεύθηκε. Ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία, με εξίσου τρομακτική πορεία.

Ο μέσος χρόνος επιβολής των ταξιδιωτικών περιορισμών, λαμβάνοντας στοιχεία και από τις 88 χώρες, είναι 40 ημέρες, με έναρξη την 31η Ιανουαρίου. Στον πίνακα, δεν συμμετέχουν οι χώρες χωρίς επιβεβαιωμένα κρούσματα, έως τις 11 Μαρτίου. Παρατηρείται επίσης, σημαντική και εξαιρετικά απότομη αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες, στις οποίες ο ιός έκανε αργότερα την εμφάνισή του, όπως η Νότια Αφρική και η Σρι Λάνκα.

Όταν δεν είναι πλέον δυνατό να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, οι προσπάθειες μεταφέρονται στη φάση του μετριασμού της εξάπλωσης. Λαμβάνονται δηλαδή αυστηρά μέτρα, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η διατήρηση της συντονισμένης παγκόσμιας δράσης, η ενίσχυση της ατομικής ευθύνης και πλήρης συμμόρφωση με τα επιβεβλημένα μέτρα, σε κάθε χώρα, με γνώμονα την υγεία των πληθυσμών διεθνώς, αλλά και προφυλάσσοντας την παγκόσμια οικονομία από αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή