Αντίστροφη μέτρηση για τα ευρωπαϊκά κονδύλια – Στην επικείμενη, ή στην επόμενη σύνοδο εντός Ιουλίου, θα ληφθούν οι αποφάσεις

Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 17-18 Ιουλίου έχει ξεκινήσει και η Ελλάδα, πρωτοστατεί μεταξύ των χωρών που πιέζουν για να βρεθεί η χρυσή τομή τώρα και όχι το φθινόπωρο.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, μάλιστα, αφήνεται να εννοηθεί ότι οι συντονισμένες πιέσεις κυρίως χωρών του Νότου, με προεξάρχουσα την Ελλάδα, “πιάνουν τόπο” και ότι πιθανότατα, ακόμα και αν δεν “ριφθεί ο κύβος” στις 17-18 του μηνός, εντός του Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των ηγετών της ΕΕ προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τρόπο χρηματοδότησης των χωρών που επλήγησαν από τον Covit-19. 

“Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών” τονίζουν οι ίδιες πηγές, που δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι η Ευρώπη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δώσει το πράσινο φως για τα κονδύλια.

Αλλωστε, το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία ακόμα στις 17 Ιουλίου και σε κάθε περίπτωση εντός του καλοκαιριού, προανήγγειλε και  η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Γερμανία.

“Πηγαίνω στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου με την πρόθεση να πετύχω συμφωνία”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι ακόμη και εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, θα πρέπει ούτως ή άλλως να υπάρξει συμφωνία εντός του καλοκαιριού. “Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη επιλογή”, είπε χαρακτηριστικά.

Και η Ολλανδία, όμως,  πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί μία συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Υπάρχουν διαφορές, η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, θα πάρει λίγο χρόνο αλλά ένας συμβιβασμός είναι δυνατός», δήλωσε ο Ρούτε, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί ολόκληρη αύριο, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός είπε ότι είναι πιο λογικό οι χρηματοδοτήσεις του ταμείου να γίνονται ως δάνεια παρά ως επιχορηγήσεις, ένα σημείο τριβής με άλλους, περιλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ταμείο πρέπει να προβλέπει επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού. «Θέλουμε να είναι μόνο δάνεια», είπε ο Ρούτε.