Σύγκρουση δύο “κόσμων” στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προεδρικοί μιλούν για αμφίπλευρη διεύρυνση και η αντιπολίτευση εμμένει στις αξίες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Επιχείρηση συσπείρωσης ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότηση των

Σε ρόλο «αποκωδικοποιητή» των προθέσεων, των τάσεων και των κορυφαίων στελεχών λειτούργησε το πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν διαφωνεί στην Κουμουνδούρου πως ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να γίνει για την κοινωνική διεύρυνση είναι μεγάλος, ωστόσο η διπλή διαφωνία που καταγράφηκε αγγίζει περισσότερο την πολιτική διεύρυνση και το ζήτημα ταυτότητας του κόμματος, που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό.

Η ομοθυμία που καταγράφηκε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας (εξωστρέφεια, ποιοτικός ανασχηματισμός, προοδευτική διακυβέρνηση, ημερομηνία συνεδρίου κ.λπ.) ήταν ενθαρρυντική για τη συνέχιση της προσυνεδριακής διαδικασίας.

Προεδρικοί και “Ομπρέλα” ετοιμάζονται να μετρήσουν τις δυνάμεις τους

Παρ’ όλα αυτά, «προεδρικοί» και «Ομπρέλα» έκαναν σαφές πως ετοιμάζονται να μετρήσουν τις δυνάμεις τους.

Η αριστερή πτέρυγα είπε «όχι» στη συμμετοχή των «συμμάχων» κατά 20% στη νέα Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στην αριστίνδην ισότιμη παρουσία (με δικαίωμα ψήφου) 150 προσωπικοτήτων στο σώμα του συνεδρίου. Και η πλευρά της πλειοψηφίας βγήκε από τα ρούχα της…

Πίσω από τη διπλή ένσταση κρύβονται οι βασικές διαφωνίες: Οι «προεδρικοί» ζητούν διεύρυνση αμφίπλευρη πολιτικά, πολύπλευρη κοινωνικά, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση, διευρυμένη πια, επιμένει στις αξίες της ριζοσπαστικής Αριστεράς λέγοντας «όχι» στον «ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό».

Τί ειπώθηκε και από ποιόν στην εξάωρη συνεδρίαση 

Σε αυτή τη γραμμή, σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), κινήθηκε ο Πάνος Λάμπρου, που είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο πως ομάδες «πασοκογενών» είναι αυτές που ενοχλούν, και όχι στελέχη προερχόμενα από τη «Γέφυρα» ή τη ΔΗΜΑΡ.

Οι κομματικές πηγές από τις δύο τάσεις  ήταν αποκαλυπτικές για όλα όσα διημείφθησαν στην εξάωρη συνεδρίαση. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπενθύμισε τις αποφάσεις για τις ποσοστώσεις που λήφθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή στις αρχές του 2020:

«Δεν μπορεί να έχει προηγηθεί ομόφωνα ψηφοφορία και οι ίδιοι άνθρωποι να μην ψηφίζουν την ίδια απόφαση. Δεν άλλαξε καμία συνθήκη». Εχει επέλθει ώσμωση, απάντησε η πλευρά της «Ομπρέλας», με άλλα στελέχη να σημειώνουν πως έπειτα από δύο χρόνια Προοδευτικής Συμμαχίας δεν νοείται πλέον η έννοια του παλαιού και του νέου μέλους.

Ο Νίκος Φίλης φέρεται να επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καρπωθεί τη φθορά της Ν.Δ., γιατί παρουσιάζει μια προγραμματική αμορφία και πρόβλημα φυσιογνωμίας». Στην ίδια γραμμή, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως «δεν αρκούν οι ομοφωνίες εντός των οργάνων, όταν παραμένουν κενό γράμμα την αμέσως επόμενη και βρίσκονται πολλές φορές σε αναντιστοιχία με την καθημερινή πολιτική του κόμματος».

Τα δύο στελέχη ζήτησαν να καταγραφεί η διπλή διαφωνία τους πριν αποχωρήσουν εξαιτίας υποχρεώσεων που είχαν.

Η παρέμβαση Παππά, Βούτση, Δρίτσα, Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου 

Ο Νίκος Παππάς παίρνοντας τον λόγο υποστήριξε πως «είναι θετικό που γίνεται μια απολύτως ειλικρινής συζήτηση και είναι θεμιτό που διατυπώνονται διαφωνίες σε σχέση με τη διεύρυνση».

Συμπλήρωσε πως «το κόμμα πρέπει να προχωρήσει, σύμφωνα με τη διακήρυξη, από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο». Κόκκινο πανί για τα παλαιά κομματικά στελέχη αποτέλεσαν όσα υπονοήθηκαν περί «στρατηγικού στόχου μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ» σε μια ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.

Νίκος Βούτσης και Θεόδωρος Δρίτσας συντάχθηκαν με τις απόψεις της «Ομπρέλας», με τον τελευταίο να ζητεί τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή του εκλεγμένου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο δεν συμμετέχουν πρόσωπα της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ο Γιάννης Ραγκούσης με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσαν πως δεν μπορεί να παρθούν πίσω ειλημμένες αποφάσεις, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο να συμπληρώνει ότι «είναι θέμα αξιοπιστίας και συνέπειας του κόμματος». «Τα σοβαρά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ζητήματα πολιτικής και όχι συσχετισμών μέσα στο συνέδριο που δεν αφορούν κανένα», συμπλήρωσε ο Νίκος Μπίστης.

Τί είπε στη δευτερολογία του ο Τσίπρας 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του επισήμανε ότι την αποφασισμένη ποσόστωση του 25% την έριξε στο 20%, και όμως η πλευρά της «Ομπρέλας» δεν δέχεται ούτε τον συμβιβασμό.

Μάλιστα πρότεινε οι 150 προσωπικότητες που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο να βγουν ομόφωνα από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή. Είχαν προηγηθεί παράπονα από μέλη της «Γέφυρας» για παζάρια που κάνει η αριστερή πτέρυγα σε σχέση με την ποσόστωση για την Κ.Ε. Να πέσει, δηλαδή, στο 10%.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Θεόδωρος Δρίτσας ζήτησαν να καταγραφεί η διαφωνία τους στα δύο επίμαχα σημεία. Ο τέως υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ένα κείμενο με «21 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ» για την κοινωνία, την οικονομία και τη δημοκρατία που θα μπορούσαν, όπως ανέφερε, να δώσουν το πλεονέκτημα του ενιαίου πολιτικού αφηγήματος.

Καμία δημοσίευση για προβολή