Σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας – ΗΑΕ: Τι σηματοδοτεί η κατάρρευση των συνομιλιών στον ΟΠΕΚ – Απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη η έκρηξη των πετρελαϊκών τιμών και ο πληθωρισμός

ρωσικού πετρελαίου

Εκρηξη στις πετρελαϊκές τιμές, εκτίναξη του πληθωρισμού παγκοσμίως και αποσταθεροποίηση της – εύθραυστης – παγκόσμιας ανάπτυξης απειλεί να φέρει η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στον ΟΠΕΚ+ μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Στα 77 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού

Η σύγκρουση είναι βαθιά οικονομική, όσο και γεωπολιτική, και βάζει ήδη «φωτιά» στις διεθνείς πετρελαϊκές τιμές με το αργό να αγγίζει τα 77 δολάρια το βαρέλι, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την μετα-πανδημική ανάκαμψη.

Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες συμβιβασμού την περασμένη εβδομάδα, χθες επήλθε νέα εμπλοκή και η προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ αναβλήθηκε, καθώς δεν υπήρξε πρόοδος στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιμένουν να απορρίπτουν την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μελών του ΟΠΕΚ+ για οκτάμηνη παράταση, έως τα τέλη του 2022, των έκτακτων «φρένων» που είχαν τεθεί στην πετρελαϊκή παραγωγή λόγω της πανδημίας.

Η έκκληση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ Σαλμάν για «συμβιβασμό και λογική» δεν βρήκε ανταπόκριση, πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι δεν κατέστη δυνατό να οριστεί ούτε νέα ημερομηνία για την συνεδρίαση, και η τιμή του αργού έκανε νέο άλμα κατά 1% φθάνοντας χθες το απόγευμα στα 76,95 δολάρια το βαρέλι.

Στον αέρα η συμφωνία για αύξηση της παραγωγής

Η αδυναμία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης σημαίνει ότι – πλην θεαματικής ανατροπής – δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ ούτε η κατ΄αρχάς συμφωνία για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια από τον Αύγουστο.  Πρόκειται για μια προοπτική η οποία προεξοφλεί περαιτέρω άνοδο της τιμής του πετρελαίου και, μαζί, εντείνει και τις ανησυχίες για την επίπτωση των ενεργειακών ανατιμήσεων στον πληθωρισμό που, ήδη, απειλεί την  οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως.

Ο ΟΠΕΚ+ είχε συμφωνήσει πέρσι, στην αρχή της πανδημίας, να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Εκτοτε, υπήρξε σταδιακή χαλάρωση αυτού του «φρένου», με την μείωση να έχει περιοριστεί πια στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να αποδεσμευτεί επιπλέον παραγωγή 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τον Αύγουστο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφωνούν με την πρόταση αυτή, διαφωνούν ωστόσο με τον παράλληλο σχεδιασμό της Σαουδικής Αραβίας που προβλέπει διατήρηση των υπολοίπων περιορισμών έως τα τέλη του 2022, και όχι έως τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς όπως προέβλεπαν οι αρχικές αποφάσεις του ΟΠΕΚ.

Το υπόβαθρο της σύγκρουσης Σαουδικής Αραβίας – ΗΑΕ

Ο λόγος του βέτο που προβάλουν τα ΗΑΕ είναι πως θεωρούν ότι οι δικές τους ποσοστώσεις παραγωγής βρίσκονταν ήδη σε χαμηλό επίπεδο όταν τέθηκαν σε ισχύ οι αρχικοί περιορισμοί και, ως εκ τούτου, έχουν και μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενη παράτασή τους κατά οκτώ μήνες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ζητούν αναθεώρηση και αύξηση του βασικού ορίου ημερήσιας παραγωγής που τους αναλογεί, επικαλούμενα το γεγονός ότι ανάλογες αναθεωρήσεις έχουν γίνει στην διάρκεια του τελευταίου χρόνου για το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κουβέιτ και την Νιγηρία.

Με δεδομένο ότι όλες οι αποφάσεις στον ΟΠΕΚ+ απαιτούν ομοφωνία οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θερμαίνονται ξανά. Πηγές του ΟΠΕΚ+ που επικαλείτο χθες το Reuters ανέφεραν πως αυτή την στιγμή τα πιθανότερα σενάρια είναι δύο: Είτε μια απόφαση για νέα, μερική αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο χωρίς να κριθεί το ζήτημα της παράτασης των υπόλοιπων περιορισμών, είτε μια υπαναχώρηση έναντι των ΗΑΕ και αποδοχή του αιτήματος για αύξηση του βασικού ορίου παραγωγής τους.

Οι γεωπολιτικές κόντρες

Η σύγκρουση Ριάντ και Αμπου Ντάμπι ωστόσο έχει και βαθύτερα γεωπολιτικά αίτια. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είχαν συνάψει στρατηγική περιφερειακή συμμαχία για να εμπλακούν στρατιωτικά και οικονομικά στην σύγκρουση της Υεμένης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όμως αποσύρθηκαν από την Υεμένη και αποκατέστησαν τις σχέσεις του με το Ισραήλ, ενώ στο παράπλευρο οικονομικό μέτωπο η Σαουδική Αραβία δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών της με το Τελ Αβίβ, ενώ παράλληλα επιχειρεί να περιορίσει τον ενισχυμένο ρόλο των ΗΑΕ στην επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή