Συμφωνία – ορόσημο για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο – Υπέγραψαν 130 χώρες του ΟΟΣΑ – Τζάνετ Γέλεν: Ιστορική ημέρα για την οικονομική διπλωματία

εταιρικός φόρος

Η ιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο υπεγράφη, στο βασικό της πλαίσιο, χθες από 130 χώρες του ΟΟΣΑ, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί και την πρώτη μεγάλη νίκη του Τζο Μπάιντεν και του σχεδίου του για ενιαία φορολόγηση των πολυεθνικών κολοσσών.

Φρένο στην φοροαποφυγή των big techs

Την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία ανοίγει τον δρόμο για να μπει φρένο στην φοροαποφυγή των «γιγάντων» της τεχνολογίας, όπως η Google, η Facebook και η Amazon, ανακοίνωσε επισήμως ο ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ενώ η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έκανε λόγο  «ιστορική ημέρα για την οικονομική διπλωματία». Όπως είπε, ο παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Εδώ και δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπάρξει μέρος ενός αυτοκαταστροφικού διεθνούς φορολογικού ανταγωνισμού, μειώνοντας τους εταιρικούς μας φόρους και βλέποντας απλά τις άλλες χώρες να απαντούν κάνοντας το ίδιο. Το αποτέλεσμα ήταν ένας διεθνής αγώνας με κατεύθυνση προς τα κάτω», έγραψε η Γέλεν στο twitter προσθέτοντας: «Η σημερινή συμφωνία 130 χωρών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι: Αυτή η καθοδική πορεία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να τελειώσει».

Ελάχιστος εταιρικός φόρος τουλάχιστον 15%

Η συμφωνία ορίζει επιβολή ελάχιστου φόρου εταιρικών κερδών «τουλάχιστον 15%»,  ο οποίος αναμένεται να αποδώσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, η εφαρμογή της απέχει ακόμη αρκετά, καθώς αφενός εκκρεμεί να συμφωνηθούν και οι – κρίσιμες – λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος και, αφετέρου, κάθε μία από τις 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να προχωρήσει σε νομοθέτησή της συμφωνίας με παράλληλη αναδιαμόρφωση του φορολογικού κώδικα.

Ο ΟΟΣΑ στην ανακοίνωση του τονίζει ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε ανακατανομή του δικαιώματος φορολόγησης ύψος 100 δισ. δολαρίων στα κέρδη των ψηφιακών εταιρειών από τις χώρες προέλευσής τους, σε χώρες στις οποίες αντλούν κέρδη χωρίς όμως να διαθέτουν και φυσική παρουσία εκεί.

«Το ιστορικό αυτό πακέτο θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώνουν τους φόρους τους παντού», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή