Συναγερμός για την έκρηξη της πανδημίας: Οι «κόκκινοι» δείκτες και τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση. Εσχατο σενάριο το σκληρό lockdown μόνον για τους ανεμβολίαστους

Συναγερμός για την έκρηξη της πανδημίας: Οι «κόκκινοι» δείκτες

Βαθύ προβληματισμό σε επιστήμονες και κυβέρνηση προκαλεί η σαρωτική ένταση της πανδημίας με τα διαδοχικά ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων και την σταθερή αύξηση των θανάτων από κορονοϊό.

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και οι αυξητικές τάσεις στο ιϊκό φορτίο σχεδόν στο σύνολο της χώρας επαναφέρουν στο τραπέζι τις εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα – εισηγήσεις που, κατά τις πληροφορίες, η εφαρμογή τους θα κριθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Οι 4 βασικοί άξονες της κυβέρνησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας -όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης- βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας που πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους. Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, έχουμε φέτος στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος το εμβόλιο, που αποδεδειγμένα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Αυτό, άλλωστε,προκύπτει τόσο από έρευνες όσο και από τα καθημερινά στοιχεία των νοσοκομείων μας σύμφωνα με τα οποία 9 στους 10 νοσηλευόμενους σε Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι.

Η χρήση του προνομίου αυτού που μας χάρισε η επιστήμη επιτρέπει στην οικονομία να παράγει, στην κοινωνία να λειτουργεί, στην πλειονότητα των Ελλήνων που έχουν εμβολιαστεί να ζουν πιο ελεύθερα. Για όλα αυτά, η Κυβέρνηση επιμένει σε τέσσερις βασικές θέσεις:

  • Πρώτον, δεν θα ξαναϋπάρξει άλλο lockdown στη χώρα.
  • Δεύτερον, όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους παντού, αλλά κυρίως με πολλά τεστ.
  • Τρίτον, διαρκής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδίως στις περιφέρειες οι οποίες πιέζονται. Έχει ήδη υπάρξει πρόσκληση συνεργασίας σε ιδιώτες γιατρούς και  προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες και εφόσον χρειαστεί θα γίνει επίταξη   προσωπικού.
  • Τέταρτον, συνεχής προσπάθειας ενίσχυσης των εμβολιασμών. Είναι, άλλωστε, αυτονόητο ότι η περιπέτεια αυτή θα λήξει μόνο με την δραστική αύξηση της εμβολιαστικής του πληθυσμού. Στην προσπάθεια αυτή είναι θετικό το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους υπάρχει τριπλασιασμός των ραντεβού για την πρώτη δόση και πολύ μεγάλη αύξηση των ραντεβού για την τρίτη δόση.

Μεγάλη σημασία αποδίδεται στην τρίτη δόση

Μεγάλη σημασία αποδίδεται και στην τρίτη δόση. Για αυτό, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού της τρίτης δόσης θα ανοίγει στους 5,5 μήνες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά το εμβόλιο δεν θα γίνεται νωρίτερα του εξαμήνου.Σημειώνεται ακόμη ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους.

Μαύρο ρεκόρ και στους θανάτους

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό 70 άνθρωποι, αριθμός που δεν είχε καταγραφεί στη χώρα μας σε ημερήσια βάση από τον περασμένο Μάιο.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ Covid δείχνει να αυξάνεται αργά μεν, αλλά σταθερά. Χθες οι βαριά ασθενείς είναι 489, τρεις περισσότεροι σε σχέση με την Τρίτη. Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων την 1η Νοέμβρη ήταν 432 ασθενείς.

Την τελευταία εβδομάδα, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει καθημερινά τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη υπερβαίνει πλέον τα 100 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκων, ενώ ο ίδιος δείκτης στη Λάρισα προσεγγίζει το 140.

Δοκιμάζεται το ΕΣΥ στην βόρεια Ελλάδα

Ισχυρή είναι και η πίεση στο ΕΣΥ με τους γιατρούς και τους υγειονομικούς να κάνουν λόγο για πληρότητα 100% και συνεχείς εισαγωγές νέων ασθενών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, από τις 106 κλίνες ΜΕΘ που βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη, ενώ γεμάτες είναι και οι κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της κεντρικής Μακεδονίας (34).

Την Τρίτη, 09 Νοεμβρίου, 429 νέοι ασθενείς Covid εισήχθησαν σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας.

Την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας αποτυπώνει και ο χάρτης της κυβέρνησης για την παρακολούθηση της πανδημίας. Σε αυτόν, 22 περιοχές της χώρας βρίσκονται πλέον στο επίπεδο πέντε επιδημιολογικής επιτήρησης, επίπεδο που προκύπτει από τον συνδυασμό όλων των δεικτών της πανδημίας του κορωνοϊού (κρούσματα, ηλικιακή κατανομή, νοσηλείες, θάνατοι ανά περιοχή κτλ).

Εισηγήσεις για παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ

Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα μέτρα που θα επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα. Εκείνο που υπάρχει ως σκέψη είναι να αυξηθούν τα τετραγωνικά ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων στο κατάστημα.

Το άλλο μέτωπο είναι η ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που πιέζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη προαναγγείλει επιτάξεις ιδιωτών γιατρών εάν δεν ανταποκριθούν αυτοβούλως στην πρόσκληση να συνδράμουν.

Εσχατο σενάριο: Σκληρό lockdown για ανεμβολίαστους

Ως έσχατο όπλο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σταθεροποίηση το επόμενο διάστημα φέρεται να εξετάζεται και το σκληρό lockdown μόνον για ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, δεν θεωρείται απίθανο το σενάριο να δούμε τους ανεμβολίαστους να μπορούν να πάνε μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία μη έχοντας την δυνατότητα να μετέχουν σε καμία άλλη δραστηριότητα ακόμη και με rapid test.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πιο ακραίο σενάριο, το οποίο ωστόσο θεωρείται απευκταίο,  είναι οι ανεμβολίαστοι να μην είναι σε θέση να εισέλθουν ούτε σε σούπερ μάρκετ κάνοντας έτσι τις αγορές τους μόνο ηλεκτρονικά.

Όπως και να έχει επαναλαμβάνεται πως αυτό αποτελεί ένα ακραίο σενάριο το οποίο θα εξεταζόταν μόνο σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας έφτανε σε σημείο κατάρρευσης.

Καμία δημοσίευση για προβολή