Συναγερμός για τον κυκλώνα «Ιανό»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δυτική Πελοπόννησος, Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζακύνθου

κυκλώνας Ιανός μποφόρ κύματα νερό

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται η Ηλεία, Αχαία, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Αρκαδία και Ιθάκη όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λόγω της κακοκαιρίας “Ιανός”, η οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει και πλησιάζει σε πολλές περιοχές της χώρας με απειλητικές διαστάσεις. .

Ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος προήδρευσε νέας, έκτακτης σύσκεψης στην Πολιτική Γραμματεία,  τόνισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός.

“Eίναι μια δύσκολη κατάσταση, Είναι ένα φαινόμενο που έχει ιδιαίτερα στοιχεία.

Το παρακολουθούμε από το 1995 στη χώρα, όμως δείχνει ότι όσο σπάνιο κι αν είναι, θα εντατικοποιηθεί η παρουσία του λόγω και της κλιματική αλλαγής και έχει μαι αξία πλέον σε αυτά τα ζητήματα να υπάρχει μια αμεσότητα και να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μνημόνιο ενεργειών, ώστε την επομένη να μην υπάρχουν δικαιολογίες για το τι έγινε και τη δεν έγινε” είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέθηκαν ήδη σε κατάσταση ειδικής ανάγκης οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου. Μ

Μέχρι το βράδυ θα έχουμε και εικόνα σε σχέση με την Κόρινθο και την Αττική, δηλαδή με το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς μετά τη νέα, έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό των φορέων.

Meteo.gr: Ανεμοι άνω των 10 μποφόρ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έκανε προ ολίγου την εξής ενημέρωση:

  • Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 17/09 ο ΙΑΝΟΣ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane).
  • Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 km/h (8 μποφόρ).
  • Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ  θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.
  • Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο ΙΑΝΟΣ θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Ο αντίκτυπος του «Ιανού» σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το πρωί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή από τα νοτιοδυτικά «με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Ισχυρά φαινόμενα από αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της Νότιας Ελλάδας με περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων στα νότια πελάγη πιθανόν έως 10 μποφόρ».

Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει το meteo.gr, σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν. Από τις μεσημεριανές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Πελοπόννησο.

Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και τη νύχτα προς Παρασκευή θα επηρεάσουν ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα, την Εύβοια καθώς και τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Καταιγίδες τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Αττική

Σύμφωνα με το meteo.gr, στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν, δίνοντας βροχές προς το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή τα φαινόμενα θα ενταθούν και ενδέχεται να εκδηλωθούν καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους με ίδιες εντάσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, πυκνότερες το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή