Συναγερμός για τον μεσογειακό κυκλώνα – Που και πότε θα χτυπήσει ο «Ιανός – Οι 3 οδηγίες Χαρδαλιά

Κακοκαιρία συναγερμός

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές εν όψει του «Ιανού», του μεσογειακού κυκλώνα, που αναμένεται να χτυπήσει την Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης.

Η σφοδρή κακοκαιρία έρχεται στον νωπό ακόμη απόηχο της τραγωδίας στην Εύβοια, και ήδη οδηγεί σε γενική κινητοποίηση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση προειδοποίησε πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται το απόγευμα της Πέμπτης. « Η Ζάκυνθος», είπε, «η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας».

«Μπορεί να υπάρξουν βλάβες και πλημμύρες σε αστικές περιοχές και παράκτιες. Ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι».

«Καλούμε όλους  να μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», τόνισε χαρακτηριστικά και έδωσε τρεις βασικές οδηγίες στους πολίτες:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά υπάρχουν χείμαρροι και ακτές να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους.
  • Να αποφύγουν τις μετακινήσεις.
  • Να μη διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, η σφοδρή κακοκαιρία θα έχει ως κύρια κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά και θα αρχίσει να εκδηλώνεται από το απόγευμα της Πέμπτης.

Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

  • Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
  • Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
  • Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή