Συναγερμός στην Αθήνα για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία -Σήμερα η θετική έκθεση Κομισιόν για την Ελλάδα. Τί αναμένει το οικονομικό επιτελείο

Ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για τις επιπτώσεις της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού σε ευρωπαϊκό έδαφος και κυρίως για τον αντίκτυπο που θα έχει στην ελληνική οικονομία, τυχόν μεταφορά του και στη χώρα μας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε χθεσινή του συνέντευξή (Alpha) παραδέχθηκε ότι το θέμα «προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο». Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λε Μερ, με τον οποίον συναντήθηκε χθες στην Αθήνα και ο οποίος εκτίμησε ότι ο γαλλικός τουρισμός θα έχει πτώση κατά 30%-40%.

  • Ο Μπρινό Λε Μερ στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους έδειξε ανήσυχος για τον κοροναϊό και ειδικά για τις επιπτώσεις στον τουρισμό και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η ανησυχία του ήταν τέτοια που έδινε την αίσθηση πως ανέμενε σύντομα το πρώτο κρούσμα επί γαλλικού εδάφους.

Για την Ελλάδα, που ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, ο προβληματισμός είναι πολύ μεγάλος και πολλοί φοβούνται ότι η κατάσταση χειροτερέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη, από την οποία προέρχεται και ένας μεγάλος όγκος ταξιδιωτών, τότε  οι εισπράξεις από το εξωτερικό, που σήμερα αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, μπορεί να μειωθούν κατά 10%. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα λείψει μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ!

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις  στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή, το κλίμα που μεταφέρεται είναι πως  πράκτορες και πελάτες ζητούν να πληροφορηθούν  για το κόστος που θα έχουν αν ακυρώσουν τις κρατήσεις ή τι διαδικασίες υπάρχουν για την προστασία από την επιδημία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες (“Καθημερινή”, ρεπορτάζ Ηλίας Μπέλος),  μια σειρά από ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πρώτες ή και ενδιάμεσες ύλες από την Κίνα, μεταξύ άλλων και φαρμακευτικές, χημικές και ειδών προσωπικής φροντίδας, αδυνατούν να εφοδιαστούν επαρκώς για να συνεχίσουν την παραγωγή τους, ενώ εναλλακτικές πηγές προμηθειών δεν υφίστανται. Το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία υπολειτουργεί, καθώς δεν μπόρεσε να επανεκκινήσει μετά τις αργίες του νέου σεληνιακού έτους εξαιτίας της επιδημίας, σημαίνει πως το ίδιο το παγκόσμιο εμπόριο έχει αρχίσει και σημειώνει κάμψη, αφού η Κίνα ούτε εξάγει με τους συνήθεις ρυθμούς ούτε εισάγει.

Αυτό σημαίνει μεγάλη κάμψη στη ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές τόσο πρώτων υλών όσο και τελικών προϊόντων ή αργού πετρελαίου και καυσίμων. Ετσι, η ναυλαγορά του ξηρού φορτίου κινείται σε χαμηλά τετραετίας, ενώ πιέσεις δέχονται και τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς περιμένουν μειωμένο όγκο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο, με βάση τη χρονική υστέρηση, από την οποία αναμένεται να επηρεαστεί η δραστηριότητα από την κάμψη της κινεζικής παραγωγής.

Αερομεταφορές: Στις αερομεταφορές, η Aegean, διαπιστώνοντας την ύπαρξη σχετικής τάσης μεταξύ των πελατών της, ανακοίνωσε χθες πως η μετάθεση του ταξιδιού για οποιονδήποτε προορισμό του δικτύου της από σήμερα έως και τις 20 Μαρτίου 2020 θα μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση (rebooking fees) λόγω του κορoναιού. Παράλληλα γνωστοποίησε πως θα συνεχίσει τις πτήσεις της κανονικά προς όλους τους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, μέχρι νεότερης ενημέρωσης, αλλά και πως παραμένει «σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια κριθεί αναγκαία».

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και επίτευξη των προαπαιτούμενων 

[more]

Με την εκτίμηση ότι θα έχει θετικό πρόσημο για την Ελλάδα αναμένει η Αθήνα την Εκθεση της Κομισιόν για την 5η αξιολόγηση, η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας επιβεβαιώνουν ότι αναμένουν μία θετική έκθεση, στην οποία θα υπογραμμίζεται η πρόοδος της οικονομίας, η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης αλλά και η επίτευξη των προαπαιτούμενων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Εκθεση της Κομισιόν θα ενδυναμώνει την προσπάθεια της χώρας για επιστροφή στις αγορές, αλλά και για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, ενώ ενισχύει τη διαπραγματευτική φαρέτρα της Αθήνας στις συζητήσεις  για ταχύτερη μείωση των φόρων και  εισφορών.

Υπέρ του τελευταίου, άλλωστε, συνηγορεί  και η επίτευξη υπερπλεονάσματος το 2019.

Η έκθεση  θα επικροτεί την  περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα τον περασμένο μήνα.

Στα δημοσιονομικά θα επιβεβαιώνει την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 σε επίπεδα μεγαλύτερα από το 3,5% του ΑΕΠ. Θετικές αναφορές θα υπάρχουν στην έκθεση και για τις ιδιωτικοποιήσεις (περιφερειακά λιμάνια, ενέργεια, κ.ά.).

Τώρα το βάρος μετατοπίζεται στην κρίσιμη 6η αξιολόγηση, η οποία συνδέεται με την επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ τα προαπαιτούμενα που καλείται να διευθετήσει η κυβέρνηση έως τις αρχές Μαΐου είναι:

  • Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες.
  • Η εφαρμογή του «Ηρακλή» για τη μείωση του στοκ των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες.
  • Η ολοκλήρωση της άσκησης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Θέσπιση τιμών ζώνης για πρώτη φορά σε 3.000 περιοχές που ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος.
  • Η επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).
  • Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τη ΔΕΠΑ, το Ελληνικό και την Εγνατία.
  • Η πρόοδος στο σύστημα προμηθειών στην Υγεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή