Συνάντηση Μακρόν-Σολτς: Επισήμως «τα πήγαμε καλά», αλλά η απουσία κοινής συνέντευξης λέει άλλα πράγματα…

Επισήμως, το γεύμα του Γάλλου προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο στο Ελιζέ, λίγες μόνο μέρες μετά τις εντάσεις που καταγράφηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν απολύτως επιτυχημένο.

«Όλα καλά», αλλά…

Πηγές τόσο της γαλλικής προεδρίας όσο και της γερμανικής καγκελαρίας άφησαν να εννοηθεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν ανοιχτά όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ και να αναζητήσουν τον -απαραίτητο για την Ευρώπη- κοινό βηματισμό, πέραν από την προσέγγιση στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες τόσο πριν όσο και μετά το γεύμα εργασίας δεν έκαναν δηλώσεις, ενώ δεν υπήρξε και κοινή συνέντευξη δείχνει ότι το χάσμα που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα. Η αναβολή του τακτικού γαλλογερμανικού διαλόγου επίπεδο υπουργών για τον Ιανουάριο, η διαφωνία στη Σύνοδο Κορυφής και η «σιωπηλή» συνάντηση στο Παρίσι είναι ενδείξεις βαθύτερων διαφορών.

Άλλωστε, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν εδώ και καιρό αποκλίνει σε μείζονα ζητήματα πολιτικής, από την αντιμετώπιση της κρίσης, μέχρι την ευρωπαϊκή άμυνα και την αντιμετώπιση της Κίνας και η κάθε χώρα δείχνει να τραβάει διαφορετικό δρόμο, σε μια φάση που ένας ισχυρός γαλλογερμανικός άξονας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει η Ευρώπη να βρει το δρόμο της.

Τα παράπονα των Γάλλων

Οι Γάλλοι θεωρούν ότι η Γερμανία λειτουργεί πιο μοναχικά σε ορισμένα ζητήματα (όπως για παράδειγμα στο θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης) και σε άλλα δεν δείχνει διάθεση να συνεννοηθεί με τη Γαλλία (όπως η ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, από την οποία το Παρίσι -προς το παρόν, τουλάχιστον- εξαιρέθηκε, με τη Γαλλία να κάνει λόγο για νέα κούρσα εξοπλισμών).

Επίσης, ο Μακρόν δεν έχει κατανοήσει την απόφαση Σολτς για τα 200 δισ. σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ως ενίσχυση κατά του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, δίχως καμία απολύτως συζήτηση προηγουμένως. Ούτε το μπλοκάρισμα εκ μέρους της Γερμανίας στην αναζήτηση μιας από κοινού ευρωπαϊκής λύσης στην ενεργειακή κρίση, κατά προτίμησε με πλαφόν στην τιμή της χονδρικής του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η επίσκεψη Σολτς στην Κίνα -θα γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ μετά την επικύρωση της τρίτης θητείας του- ενόχλησε το Ελιζέ, το οποίο θυμίζει ότι το 2019, όταν ο Σι είχε επισκεφθεί το Παρίσι, ο Μακρόν είχε καλέσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να συμμετάσχουν στις επαφές, στέλνοντας μήνυμα ευρω-ενότητας.

Τι σκέφτεται η Γερμανία

Από την άλλη, η Γερμανία φαίνεται να έχει επηρεαστεί δραματικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και δείχνει να επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους ανατολικούς της γείτονες αλλά και να στείλει μήνυμα ότι μπορούν να βασίζονται πάνω της και στον αμυντικό τομέα, ενδεχομένως και λόγω των «περίεργων» σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, χάρη στη καλή οικονομική κατάστασή της (αλλά και λόγω των μεγαλύτερων προβλημάτων που προκαλεί το κλείσιμο της βάνας του ρωσικού αερίου) η Γερμανία μπορεί να δώσει ένα τεράστιο ποσό ενίσχυσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της για να απαλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να δίνει λογαριασμό στους υπόλοιπους εταίρους της, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Εν κατακλείδι, μπορεί η προσπάθεια μέσω του γεύματος Μακρόν και Σολτς να γεφυρωθούν τα χάσματα μεταξύ των δύο χωρών, φαινομενικά να στέφθηκε με επιτυχία, ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας δεν έχει κοινό βηματισμό και εκφράζονται φόβοι ότι θα περάσει καιρός μέχρι να τον βρει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή