Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βασιλιά Κάρολο. Τατόϊ και Γλυπτά του Παρθενώνα, στο επίκεντρο. Κρίσιμα ραντεβού στο City του Λονδίνου

Μητσοτάκης Κάρολος

Ένα σημαντικό  ραντεβού θα έχει σήμερα στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον νέο βασιλιά της Αγγλίας  στις 19.00 (ώρα Ελλάδος), στο κάστρο του Γουίνδσορ. Πρόκειται για το κάστρο, που  ο βασιλιάς υποδέχεται prive αρκετούς καλεσμένους του.

Υπέρβαση του πρωτοκόλλου 

Τεχνικά, η συνάντηση θεωρείται υπέρβαση πρωτοκόλλου, με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ομόλογος του βασιλιά, ο οποίος έχει ευθεία αντιστοιχία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι δύο άνδρες, όμως, έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, με όχημα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει δείξει ο πρωθυπουργός για το Dumfries House στη Σκωτία, το οποίο λειτουργεί ως πρότυπο για το project ανάπλασης του Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτό συνδυαστικά με το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη για τα θέματα περιβάλλοντος που ήταν στην προμετωπίδα της ατζέντας του Καρόλου όλα τα προηγούμενα χρόνια και στον πυρήνα της αποστολής του ιδρύματός του The Prince’s Trust έχουν ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας σε προσωπικό επίπεδο.

Ο “οδηγός” για το κτήμα του Τατοϊου

Αυτός είναι ο «οδηγός» και για το κτήμα του Τατοΐου, για το οποίο προβλέπεται η αποκατάσταση πολλών κτισμάτων και εκτάσεων, όπως το παλιό ανάκτορο, οι ανακτορικοί κήποι, τα μαγειρεία, ο στάβλος και το νέο βουστάσιο, καθώς επίσης και η αποκατάσταση-συντήρηση περίπου 50.000 κινητών αντικειμένων και η ψηφιοποίηση-συντήρηση περίπου 10.000 εγγράφων.

Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές μπορεί να διατεθούν 22 κτίρια. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης υποδομές λειτουργικότητας σε έκταση 670 στρεμμάτων.

Παράλληλα, εκπονούνται ήδη οι αναγκαίες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες, ενώ υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών και Μεταφορών για την αναβάθμιση δημόσιων μέσων μεταφοράς και οδικών αξόνων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους χώρους του Τατοΐου.

Τέλος, μένει να φανεί αν στη συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με τον βασιλιά Κάρολο θα τεθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τον πρωθυπουργό να εκτιμά ότι το timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για την επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, με δεδομένη και τη διάθεση της βρετανικής κοινής γνώμης.

Κρίσιμα ραντεβού με  επενδυτές στο City

Πέραν της συζήτησης με τον πρίγκιπα Κάρολο, πάντως, το ενδιαφέρον της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα συγκεντρώνει η συμμετοχή του στο Roadshow που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.

Eίναι το πρώτο διά ζώσης τέτοιο συνέδριο από την προ πανδημίας εποχή για δύο μέρες αφιερωμένες στην Ελλάδα και στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και του θετικού momentum για την ελληνική οικονομία είναι ότι θα μετάσχουν περί τους 240 επενδυτές, ενώ η λίστα των συμμετεχόντων συνεχώς διευρύνεται.

Στο Συνέδριο έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 300 συναντήσεις επενδυτών.

Η Ελλάδα ως προορισμός ανάπτυξης 

Οπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει την Ελλάδα ως προορισμό «που βρίσκεται στο ραντάρ διεθνούς φήμης επενδυτών, ως χώρα που έχει αφήσει πίσω της τις ημέρες της επιτήρησης και της εποπτείας και πλέον πετυχαίνει υψηλούς αριθμούς ανάπτυξης τηρώντας τη δημοσιονομική ισορροπία, ως ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή σε μια γεωπολιτική περίοδο γεμάτη αβεβαιότητες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του Οικονομικού του Γραφείου Αλέξη Πατέλη, θα έχει συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές που είτε έχουν επενδύσει είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας 

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να  μιλήσει για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ένα δύσκολο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, στο οποίο, ωστόσο, έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία, να αυξήσει το ΑΕΠ της, να διπλασιάσει τις εξαγωγές και να συνεχίζει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα και διαμορφώνουν ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Τον πρωθυπουργό θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της Morgan Stanley International Φρανκ Πέτιτγκας, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και συζήτηση για την Ελλάδα, τις επιδόσεις της οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις.

Κορυφαία στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων στο Roadshow

Στο Roadshow, πάντως, θα συμμετάσχουν και κορυφαία στελέχη ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Μετά τον πρωθυπουργό τον λόγο ενώπιον των επενδυτών θα λάβουν οι CEO των ελληνικών τραπεζών Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) και Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), ενώ νωρίς το απόγευμα ακολουθεί συζήτηση του κ. Πατέλη με τον πρόεδρο του Χ.Α. Γιάννο Κοντόπουλο.

Στη λίστα των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο Greek Investment Conference εντάσσονται, πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι εισηγημένες Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛ.ΠΕ., ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Sarantis, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, TITAN, VIOHALCO, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΕΧΑΕ, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Intracom, Intralot, Lamda Development και η μη εισηγμένη εταιρεία Noval Properties ΑΕΕΑΠ.

Χθες το βράδυ, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε στελέχη της Ν.Δ. στο Λονδίνο, όπου το κυβερνών κόμμα διατηρεί μία από τις πιο ζωηρές οργανώσεις εξωτερικού, με δεδομένο ότι οι κάλπες πλέον απέχουν λίγους μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή