Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού για την ανάπτυξη των αγροτικών χρήσεων στο Κτήμα Τατοΐου

Η βιωσιμότητα του κτήματος Τατοΐου

​Μετά την ανακοίνωση της Μελέτης Βιωσιμότητας του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι, και της ευρείας αποδοχής της οποίας έτυχε, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου του ΥΠΠΟΑ στο θέμα της αξιοποίησης του Κτήματος Τατοϊου, συναντήθηκε εκ νέου με τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, επίτιμο πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).  Στη συνάντηση συζητήθηκαν τόσο οι δυνατότητες όσο και η οικονομική προοπτική της ανάπτυξης των αγροτικών χρήσεων στο Κτήμα Τατοΐου. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι η δημιουργία ενός αμπελώνα διάσωσης και μελέτης του μεγάλου πλούτου των ελληνικών ποικιλιών, της «Κιβωτού του Αμπελώνα», όπως τον ονόμασε ο Γιάννης Μπουτάρης, είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Σπήλιου Λιβανού.

Η ανάπτυξη αγροτικών χρήσεων μέσα στο κτήμα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα του Τατοΐου με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων από την πώληση και την χρήση των προϊόντων στο κτήμα και στους χώρους φιλοξενίας, όπως στα εστιατόρια και το ξενοδοχείο. «Έχουμε κατοχυρώσει», επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού «τα εμπορικά σήματα των προϊόντων του κτήματος, κατά την περίοδο της λειτουργίας του, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν όπως αποφασιστεί από τον φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση του κτήματος, μετά την αξιοποίησή του. Δεδομένου ότι προγραμματίζεται η αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Οινοποιείου θα εξεταστεί πως θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή, η ΕΔΟΑΟ, αλλά και οι δυνατότητες του χώρου για δημιουργία πωλητηρίου των παραγόμενων στο κτήμα κρασιών, αλλά και ως σημείο οινογνωσίας».

Λίγα λόγια για το Τατόι

Το Τατόι βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της Αθήνας. Στο κτήμα βρίσκεται το θερινό ανάκτορο της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας.  Είναι ο τόπος γέννησης του Βασιλέα Γεωργίου Β΄ ενώ επί Τουρκοκρατίας ήταν οθωμανικό τσιφλίκι. Μετά την επανάσταση, τα τσιφλίκια αγοράστηκαν από τον Αλέξανδρο Κατακουζηνό και κατέληξαν στον σύζυγο της κόρης του, Σκαρλάτο Σούτσο.  Το 1871 το κτήμα αγοράστηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Α’. Το διώροφο σπίτι ελληνοελβετικού ρυθμού σχεδίασε ο Τσίλλερ και χρησίμευσε ως εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας.

Το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, διαιρείται σε τρεις αυτόνομες και αυτοτελείς ενότητες: Την Ανακτορική, την Διοικητική και το “Χωριό” ή αλλιώς την Γεωκτηνοτροφική/Οικιστική ενότητα. Ξεχωριστή ενότητα του Κτήματος αποτελεί το Βασιλικό Κοιμητήρι.

Σήμερα, το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου είναι ανοιχτό για το κοινό και επισκέψεις γίνονται με ξενάγηση και ενημέρωση για την ιστορία του κτήματος και την μεγάλη περιβαλλοντική του σημασία. Στο κτήμα μπορείτε να περιηγηθείτε στα κτίρια, να περπατήσετε στα μονοπάτια του κτήματος, να κάνετε βόλτα με τα σκυλιά σας, να κάνετε ποδήλατο. Εξαιρετική διαδρομή είναι αυτή προς την τεχνητή λίμνη Κιθάρα η οποία έχει εξαιρετική θέα στο Λεκανοπέδιο και είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Είναι από τα πρώτα έργα οδοποιίας των Κυβερνήσεων Κουμουνδούρου με έτος κατασκευής το 1876 όπως μαρτυρούν οι πέτρινες επιγραφές στην κορυφή των γεφυριών.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή