Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στις Βρυξέλλες και για το θέμα των δύο στρατιωτικών

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα έχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις καθ’ ύλην αρμόδιες κυβερνητικές πηγές η συνάντηση «κλείδωσε» τις τελευταίες ημέρες και θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις δύο και μισή ώρα Βρυξελλών (τρεις και μισή ώρα Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να σηκώσει τους τόνους για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται στις τούρκικες φυλακές από το καθεστώς Ερντογάν. Στο πλευρό του κ. Τσίπρα θα βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος αντίστοιχα.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη μεταβεί στις Βρυξέλλες από το Λονδίνο όπου και παρέστη στη Σύνοδο Κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια (σ.σ.: η λεγόμενη “Διαδικασία του Βερολίνου”). Ο κ. Τσίπρας, εμφανώς ικανοποιημένος από τις επαφές και τις συζητήσεις του, δήλωσε ότι “η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και ανακτά τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια”, θέση την οποία αναμένεται να υποστηρίξει και στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το θέμα των δύο στρατιωτικών

Την συνάντηση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μετά το πέρας της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός ως γνωστόν δεν παρέστη στην ορκωμοσία του Ερντογάν ως νέου προέδρου της Τουρκίας κατ’ επιλογή, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Μάλιστα, όπως έλεγαν καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να θέσει επί τάπητος το θέμα των δύο στρατιωτικών μας στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή στις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Το ίδιο αναμένεται να πράξει ο κ. Τσίπρας και κατά την ενώπιος ενωπίω συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε δήλωσή του σχετικά με το κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα-Ερντογάν ανέφερε πως ο πρωθυπουργός έχει ως «πρώτιστη προτεραιότητά του το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες» και υπογράμμισε ότι «το ζήτημα θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωσή τους».

H ανακοίνωση της ΝΔ

Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε μια ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, “ακατανόητη και επιζήμια” η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν; Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Το πλήρες πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει σε λίγες ώρες έχει ως εξής:

Σήμερα στις 14:30: ​Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών. Στις 19:30 δείπνο εργασίας

Αύριο Πέμπτη

08:45 Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.

10:30 Σύνοδος για το Αφγανιστάν

14:30 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Από το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr

Καμία δημοσίευση για προβολή