Συνεχής ενημέρωση 01:30- Έκλεισε η συμφωνία – Αναμένονται οι ανακοινώσεις για το χρέος και την εποπτεία

Ώρα 01: 30.Σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος μετά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι τη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) για να βρεθεί η λύση που θα εξασφάλιζε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έφτασαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Δόση ύψους 15 δισ. ευρώ, περίοδος χάριτος 10 ετών για τα δάνεια του EFSF και επιμήκυνση κατά 10 χρόνια.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί από στιγμή σε στιγμή.

Τι προηγήθηκε

Λίγο μετά τις 23.00 ξαναμπήκε στο «τραπέζι» της συνεδρίασης το θέμα της Ελλάδας.  H συζήτηση γίνεται στη βάση εισήγησης του Eurogroup, η οποία όμως δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή στο σύνολό της από τη Γερμανία.

Οι παραδοχές που εξετάζονται είναι οι ακόλουθες:

Γενική παραδοχή: Η Ελλάδα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα [2,2% του ΑΕΠ] κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-2060. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρετήσης του χρέους πρέπει να παραμείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεοσπρόθεσμα και κάτω του 20% από εκεί και πέρα, ενώ θα διασφαλίζεται ότι το χρέος θα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα:

Κατάργηση του επιτοκίου step up, που έχει συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος (EFSF) ύψους 130,9 δις ευρώ..

Tη χρήση των κερδών του 2014 από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs – SMPs) από τον λογαριασμό του ESM και την συνέχιση της επιστροφής των ANFAs και SMPs του 2017. Αυτά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μέσω του ειδικού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF [κατά 10 χρόνια] και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά [10 – 15 χρόνια].

Δημιουργία μηχανισμού, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου. Οποτε ενεργοποιείται από το Eurogroup, θα περιέχει στην Ελλάδα ρυθμίσεις ευκολίας, όπως περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF, στο βαθμό του είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης

Η διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να την υποστηρίξει.

Οι τριμηνιαίες αναφορές στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, θα επιτρέψουν στενότερη παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και των δεσμεύσεων για τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις. Θα είναι η βάση επί της οποίας το Eurogroup  θα αποφασίζει στο εξής την επιστροφή των SMPs και ANFAs και την κατάργηση του επιτοκίου step up.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συνοδεύονται από μέτρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με το πρόγραμμα.

Ύψος δόσης

Οι υπουργοί Οικονομικών συζητο΄λυν επίσης  την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης ύψους [11,7 – 21,7] δισ. ευρώ. Από αυτό το συνολικό ποσό, [5,5] δισ. θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή του χρέους, ενώ [6,2 – 16,2] δισ. θα χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας. Συνολικά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας [20,8 – 30,8] δισ. που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για [περίπου 21 – περισσότερο από 28] μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή