Συνεχίζει να προσπαθεί να υποδυθεί τον… ειρηνοποιό η Τουρκία, καλεί σε διαπραγματεύσεις Ρωσία, Ουκρανία και Δύση

Διευρυμένο ρόλο στην προσπάθεια ειρηνευτικής διαδικασίας φαίνεται ότι διεκδικεί η Τουρκία, η οποία από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει αναλάβει αυτόκλητα το ρόλο του ενδιάμεσου και του… ειρηνοποιού.

Η «μεγάλη συμφωνία»

Έτσι, ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας στον ιστοχώρο Türkiye, φαίνεται ότι επιχείρησε να στείλει πολλαπλά μηνύματα, καθώς ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία επιδιώκει να βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία αλλά και με την Δύση και να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία. Η διεξαγωγή των εν λόγω συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τις θέσεις των μερών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Συνειδητοποιούμε ότι η Ρωσία θέλει να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με την Δύση και να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία. Το θέμα αφορά και την Ουκρανία και όχι μόνο την Ουκρανία. Υπάρχει ένας πιο βαθύς στρατηγικός υπολογισμός, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η Ουκρανία. Είναι αδύνατον να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες και τελικά στον πόλεμο, χωρίς να αποκατασταθεί εδώ η σωστή ισορροπία», δήλωσε ο Καλίν.

Ζητά «εποικοδομητική στάση» απ’ όλους

Σύμφωνα με τον Καλίν, για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για συνομιλίες, «όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ, πρέπει να έχουν εποικοδομητική στάση». «Εμείς, συνειδητοποιώντας το αυτό, προβαίνουμε σε έντονες διπλωματικές κινήσεις με τους ευρωπαίους και τους αμερικανούς συναδέλφους», δήλωσε ο σύμβουλος του Ερντογάν, προσθέτοντας ότι για μια συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

«Για να συναντηθούν οι αρχηγοί κρατών της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρόσωπο με πρόσωπο, είναι αναγκαίο να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις και να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες. Στο πλαίσιο των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης έχει διανυθεί κάποιος δρόμος, όμως για την συνάντηση των προέδρων θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος. Δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων επηρέασαν αρνητικά αυτές τις συνομιλίες. Όμως θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις συνομιλίες και τον διάλογο, και όχι τον πόλεμο, επιδεικνύοντας υπομονή και επιμονή», δήλωσε ο Καλίν.

Και με τις δύο πλευρές

Η Τουρκία επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διοργανώσει και να φιλοξενήσει στο έδαφός της τόσο συναντήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών, όσο και μια συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ήδη στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε δια ζώσης ένας γύρος συνομιλιών μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας. Μετά τον γύρο αυτό η ουκρανική αντιπροσωπεία κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, μεταξύ των οποίων η υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι η Τουρκία από την αρχή της σύγκρουσης έχει κρατήσει μια πλήρως ουδέτερη στάση -ή μάλλον φιλική και προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές: είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που έχει σταθερά αρνηθεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου αφότου είχαν περάσει όλα τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Από την άλλη, συνεχίζει να υποστηρίζει την άμυνα της Ουκρανίας μέσω των άκρως επιτυχημένων επιθετικών drones τύπου Bayraktar που έχει πουλήσει στο Κίεβο και τα οποία αποδεικνύονται πανίσχυροι αντίπαλοι για τις ρωσικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή