Συνεχίζει την τακτική “δεν πληρώνω” η κυβέρνηση δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά

Με το σταγονόμετρο γίνονται οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τους ιδιώτες που αντιμετωπίζουν τεράστειο πρόβλημα ρευστότητας.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο δίμηνο του 2019 δείχνουν ότι η πληρωμή οφειλών του ευρύτερου δημοσίου (δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων, δήμων, ΔΕΚΟ και Νοσοκομείων) προς ιδιώτες έγινε με το σταγονόμετρο με προφανείς συνέπειες για τον ιδιωτικό τομέα και τη ρευστότητα στην αγορά.

Οι νέες αυτές “γενιές” οφειλών πηγάζουν κυρίως από τους Δήμους αλλά και από τα νοσοκομεία. Τα τελευταία, ήταν τα μόνα που πλήρωσαν (3,4 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Στο μηδέν ήταν οι πληρωμές από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα το πρώτο 2μηνο του 2019.

Παράλληλα ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε για εκκρεμείς επιστροφές φόρων (που παραμένουν στα 480 εκατ. ευρώ).

Στον τομέα των συντάξεων μεταφέρθηκαν διαθέσιμα κονδύλια 67,5 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και πληρώθηκαν 57,6 εκατομμύρια ευρώ σε δικαιούχους.  Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, τον Φεβρουάριο, “ποσό 67,5  εκατ. ευρώ “ανακατευθύνθηκε στην αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 37 του ν. 4597/2019”.

Σημειώνεται ότι ο μηδενισμός των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και η μη δημιουργία νέων είναι ένα συνεχές κριτήριο στο πλαίσιο της μετά-προγραμματικής εποπτείας από τους Θεσμούς.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή