Συνεχίζει τους εκβιασμούς η Ρωσία: Τέλος στο πετρέλαιο σε όποιες χώρες επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του

Καθυστερήσεις μηνών στις πληρωμές για το πετρέλαιο στη Ρωσία

Μετά το φυσικό αέριο, η Μόσχα επιδιώκει να μετατρέψει σε όπλο και το ρωσικό πετρέλαιο, απειλώντας με αντίμετρα στην περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του.

Συγκεκριμένα, ο port parole του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και αέριο σε χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, αλλά θα λάβει την τελική απόφαση όταν θα έχει αναλύσει όλα τα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι η G7 εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, αν και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της EE δεν έχουν αποφασίσει ακόμη την τιμή και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν.

Πλαφόν ίσον τέλος στο πετρέλαιο

«Μέχρι τώρα, παραμένουμε στη θέση του προέδρου Πούτιν ότι δεν θα παρέχουμε πετρέλαιο και αέριο στις χώρες που θα ορίσουν και θα συμμετάσχουν στο πλαφόν», είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους. «Όμως πρέπει να αναλύσουμε τα πάντα πριν διατυπώσουμε τη θέση μας», προσέθεσε χαρακτηριστικά, την ώρα που ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσουν χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες ως τώρα απορροφούν μεγάλο μέρος της ρωσικής ενέργειας που «κόβεται» από τη Δύση.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε επίσης ότι οι επιθέσεις του στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας είχαν στόχο αμάχους, αλλά είπε πως το Κίεβο μπορεί να «σταματήσει τα δεινά» του πληθυσμού του ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Ρωσίας για να επιλυθεί η σύγκρουση. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν έγιναν πλήγματα σε “κοινωνικούς” στόχους ούτε θα γίνει κανένα — ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε αυτό. […] Όσο για τους στόχους που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με στρατιωτικό δυναμικό, αποτελούν κατά συνέπεια αντικείμενο πληγμάτων».

Το «μπαλάκι» στην Ουκρανία

Σε ερώτηση πώς τα δεινά που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός της Ουκρανίας συμβιβάζονται με τις θέσεις του προέδρου Πούτιν, ο οποίος έχει πει πως η Ρωσία δεν επιθυμεί να καταστρέψει την Ουκρανία ή τον λαό της, ο Πεσκόφ είπε ότι «η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κατάσταση στο κανονικό, έχει κάθε ευκαιρία να επιλύσει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς και, κατά συνέπεια, να θέσει τέλος σε όλη την οδύνη του πληθυσμού».

Παράλληλα, οι ρωσικές ΕΔ διέψευσαν ότι πραγματοποίησαν πλήγματαστο Κίεβο, λέγοντας πως οι ζημιές στην ουκρανική πρωτεύουσα προκλήθηκαν από «ουκρανικούς και ξένους» αντιαεροπορικούς πυραύλους. «Κανένα πλήγμα δεν πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο. Όλες οι ζημιές στην πόλη, που αναφέρονται από το καθεστώς του Κιέβου, είναι συνέπεια της πτώσης ξένων και ουκρανικών πυραύλων της αντιαεροπορικής άμυνας, που έχει εγκατασταθεί σε οικιστικές ζώνες της ουκρανικής πρωτεύουσας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Συζητήσεις για τη Ζαπορίζια

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως οι επαφές με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την ασφάλεια στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία ήταν «εποικοδομητικές». Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) συναντήθηκε με ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει για την ασφάλεια στον σταθμό, την περιοχή του οποίου Ουκρανία και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε επίσης πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να έρθει σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν είχε την πρωτοβουλία για την επαφή με την Ουάσινγκτον στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία. Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε πως οι επαφές με την Ουάσινγκτον γίνονται τηλεφωνικώς, αλλά λαμβάνουν χώρα μέσω διπλωματικών διαύλων και όχι σε επίπεδο προέδρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή