Συνεχίζεται η αναταραχή στη Λιβύη: Νέα μεταβατική κυβέρνηση ζητά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου

Λιβύη: Νέα μεταβατική κυβέρνηση ζητά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου

Μπορεί η αναβολή των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη, που ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Δεκεμβρίου θα έμοιαζε με «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», ωστόσο, η βορειοαφρικανική χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους… ταραχής.

Το χάος συνεχίζεται

Ενδεικτική της επικρατούσας κατάστασης είναι η πρωτοβουλία του προέδρου του Κοινοβουλίου στη Λιβύη, Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος ζήτησε τον σχηματισμό μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, καθώς θεωρεί ότι η εντολή της σημερινής κυβέρνησης έληξε, με την αναβολή των εκλογών.

Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου και οι βουλευτικές που θα διεξάγονταν αμέσως μετά, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λόγω των διαφωνιών των δύο αντίπαλων πλευρών: των αρχών της ανατολικής Λιβύης, δηλαδή του Κοινοβουλίου και των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ από τη μία και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, που εδρεύει στην Τρίπολη, από την άλλη.

Αίτημα για νέα κυβέρνηση

Η εντολή της κυβέρνησης «εξέπνευσε με βάση την πρόταση μομφής που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο και το γεγονός ότι η θητεία της τερματίστηκε στις 24 Δεκεμβρίου», είπε ο Σάλεχ κατά τη συνεδρίαση της Βουλής, που εδρεύει στο Τομπρούκ. «Πρέπει να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο Σάλεχ, που ήταν και ο ίδιος υποψήφιος στις αναβληθείσες προεδρικές εκλογές, ζήτησε επίσης από τον Γενικό Εισαγγελέα «να ερευνήσει τις δαπάνες» της κυβέρνησης από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της καθώς επίσης και «την κατάχρηση εξουσίας και τους διορισμούς κατά παράβαση των κανόνων».

Δεν φεύγει ο Ντμπεϊμπά

Στις 21 Σεπτεμβρίου το Κοινοβούλιο ήρε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, αναθέτοντάς της να διεκπεραιώνει μόνο τις τρέχουσες υποθέσεις, μέχρι τη θεωρητική λήξη της θητείας της, στις 24 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της την ψηφοφορία και σκοπεύει να παραμείνει στη θέση της μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, σε ημερομηνία που προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί.

Ο Σάλεχ ζήτησε επίσης από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μην μεταφέρει στο εξής πόρους στην κυβέρνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου. Σε κοινή ανακοίνωσή τους στα τέλη Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία ζήτησαν να καθοριστεί γρήγορα ένα νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα και εξέφρασαν τη στήριξή τους στη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να μην αναζωπυρωθεί η μάχη για την εξουσία στη Λιβύη.

Ελπίδες για κάλπες τον Ιούνιο

Από την πλευρά της, η ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, δήλωσε στο Associated Press ότι ακόμα είναι «πολύ λογικό και πιθανό» οι κρίσιμες εκλογές για τον νέο πρόεδρο και την κυβέρνηση της χώρας να διεξαχθούν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του 2020.

Η Ουίλιαμς κάλεσε τους Λίβυους βουλευτές να συμφωνήσουν σε μια ξεκάθαρη και χρονικά καθορισμένη διαδικασία με καθαρό ορίζοντα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι για την ίδια η αποχώρηση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη χώρα δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή των εκλογών, αντιθέτως με την εκεχειρία που είναι πρώτη προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή