Συνεχίζεται η κατάληψη του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ από διαδηλωτές – Απειλεί η αστυνομία με πραγματικά πυρά

Ανυποχώρητοι παραμένουν περισσότεροι από εκατό πολιορκημένοι διαδηλωτές στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με τις Αρχές της πόλης να απειλούν πλέον ανοιχτά με την χρήση πραγματικών πυρών.

Σύμφωνα με την διοικητή της πόλης Κάρι Λαμ, μέχρι στιγμής 600 περίπου διαδηλωτές έχουν αποχωρήσει από το χώρο του Πανεπιστημίου με 200 εξ αυτών να είναι ανήλικοι. Κάποιοι, όπως αναφέρει το Reuters κατάφεραν να διαφύγουν με σκοινιά από πεζογέφυρα σε δρόμο στον οποίο τους περίμεναν μοτοσικλετιστές καθώς και μέσω του συστήματος αποχέτευσης, αποφεύγοντας έτσι την σύλληψη.

Παράλληλα, οι New York Times κάνουν λόγο για 116 τραυματίες από πλαστικές σφαίρες ύστερα από συγκρούσεις με την αστυνομία που έλαβαν χώρα νωρίτερα σήμερα.

Οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ από την πλευρά τους, καλούν τους διαδηλωτές να παραδοθούν, δημοσιεύοντας στο Twitter φωτογραφίες ενός τραυματία αστυνομικού που χτυπήθηκε από βέλος.

Την τελευταία εβδομάδα, το Χονγκ Κονγκ έχει βιώσει αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ίσως τις εντονότερες από την αρχή του κινηματος κατα του καθεστώτος της Κίνας τον περασμένο Ιούνιο. Περισσότεροι από 1.500 από τους 4.000 διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα είναι 21 ετών και κάτω.

Το Πεκίνο ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στο εκπαιδευτικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ το οποίο έχει «αποτύχει πλήρως στο να δημιουργήσει στους νέους ανθρώπους το αίσθημα του κινεζικού πατριωτισμού». Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το 80% των σχολείων της πόλης δημιούργησαν «ομάδες ανησυχίας» που με την σειρά τους οργάνωσαν αρκετές διαδηλώσεις.

Ο αναβρασμός των τελευταίων πέντε μηνών κορυφώθηκε την περασμένη Δευτέρα όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών τραυματίζοντας ένας 21χρονο άντρα. Έκτοτε οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιφρονούντων και των Αρχών έχουν μεταφερθεί στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Ο μεγαλύτερος φόβος των κατοίκων της περιοχής είναι ότι η Κίνα θα καταπατήσει όλες τις ελευθερίες τις οποίες απολάμβαναν όσο ήταν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που έπαψε να ισχύει το 1997.

Καμία δημοσίευση για προβολή