Συνεχίζεται το «επικίνδυνο παιχνίδι» του Πούτιν με τα πυρηνικά, προχωρεί σε νέα δοκιμή του τεράτωδους πυραύλου «Σατανάς ΙΙ»

Συνεχίζεται το «επικίνδυνο παιχνίδι» του Πούτιν με τα πυρηνικά

Ιδιαίτερο προβληματισμό στη Δύση προκαλεί η εμμονή της Ρωσίας με τα πυρηνικά όπλα, την ώρα που διανύουμε τον τέταρτο μήνα της εισβολής στην Ουκρανία.

Νέα πυραυλική δοκιμή

Μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι πραγματοποιούνται ασκήσεις με τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars, τώρα η Μόσχα καλεί τουρίστες και κατοίκους στην περιοχή της Καμτσάτκα να είναι σε ετοιμότητα καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες (μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθεί νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, με το υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες να ζητούν να ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης και όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι ο πύραυλος που θα δοκιμαστεί θα είναι ο τερατώδης RS-28 Sarmat, γνωστός και ως «Σατανάς ΙΙ».

Η προειδοποίηση των αρχών

Ο υπερβαρέως τύπου διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος ζυγίζει 208 τόνους και μπορεί να αγγίξει τα 18.000 χιλιόμετρα την ώρα. Όπως έχει ανακοινωθεί η Ρωσία θα πραγματοποιήσει περαιτέρω δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του μέσα στο 2022 πριν την τελική ανάπτυξή του. Στο πλαίσιο αυτό, αξιωματούχοι στην περιοχή Καμτσάτκα προειδοποίησαν: «Ανακοινώνουμε την επικείμενη εκτόξευση και το κλείσιμο της περιοχής για μετακινήσεις ανθρώπων, εξοπλισμό κάθε είδους, αεροπορικές πτήσεις και τουριστικές ομάδες».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στην επικίνδυνη ζώνη πτώσης των διαχωριστικών τμημάτων του οχήματος εκτόξευσης ή των θραυσμάτων του, καθώς και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο πεδίο, βρίσκονται το ανατολικό, νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής Τιγκίλσκι, το νοτιοδυτικό μέρος της συνοικίας Καραγκίνσκι και το βορειοδυτικό τμήμα της συνοικίας Ουστ-Καμτσάτσκι της περιοχής Καμτσάτκα, κοντά στην Οχοτσκική Θάλασσα». Ο πύραυλος θα εκτοξευθεί από το πεδίο δοκιμών Kura.

Η προηγούμενη δοκιμή

Η προηγούμενη δοκιμαστική εκτόξευση του τερατώδους πυραύλου έγινε στις 20 Απριλίου 2022. Τότε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει ότι θα διασφάλιζε την ασφάλεια της Ρωσίας και θα έκανε «αυτούς τους που προσπαθούν να την απειλήσουν» να σκεφτούν δύο φορές. Δεν θα υπήρχαν «ανάλογα αυτού του όπλου στον κόσμο για πολύ καιρό ακόμη», είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Sarmat, ο οποίος βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης από το 2014, θα αντικαταστήσει τον σοβιετικής κατασκευής διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M, με την επωνυμία «Σατανάς Ι».

Βελτιωμένος «Σατανάς»

Ο πύραυλος R-36M ήταν το ισχυρότερο οπλικό σύστημα μεταφοράς πυρηνικών όπλων καθώς μπορούσε να μεταφέρει στην τελευταία εκδοχή του ως και δέκα πυρηνικές κεφαλές ανεξάρτητης στόχευσης, ισχύος από 750 κιλοτόνους ως ένα μεγατόνο. Ωστόσο, ο «Σατανάς ΙΙ» είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει ως και 15 πυρηνικές κεφαλές, αλλά και τα υπερηχητικά οχήματα Avangard, τα οποία επίσης μπορούν να οπλιστούν με πυρηνικά όπλα. Παράλληλα, διαθέτει αντίμετρα για την απόπειρα αντίπαλης δύναμης να τον βγάλει από την τροχιά του.

Στο μυαλό του Πούτιν

Το ερώτημα είναι, τι σημαίνουν όλα αυτά και αν η ρωσική ηγεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων είτε στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία είτε σε περίπτωση που κρίνει ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται περισσότερο στη σύρραξη αυτή. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο κίνδυνος πυρηνικού χτυπήματος από τη Ρωσία είναι περιορισμένος έως και πολύ μικρός. Ωστόσο, οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι ο Πούτιν, που ήδη έχει θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας σε αυξημένη ετοιμότητα, δεν αποκλείεται να κάνει χρήση -έστω και προειδοποιητικού χαρακτήρα- τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία, ιδίως αν η «ειδική επιχείρηση» συνεχίζει να πηγαίνει άσχημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή