Συνεχίζουμε χωρίς Μνημόνιο αλλά με σφικτή εποπτεία –Απόλυτος έλεγχος από τους Θεσμούς

Μπορεί το Μνημόνιο να τελειώνει τυπικά σήμερα, ουσιαστικά όμως θα είναι… εδώ, καθώς η εποπτεία -βασικό εργαλείο της μνημονιακής περιόδου- θα συνεχιστεί. Ήδη ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχει προαναγγείλει την πρώτη μεταμνημονιακή έλευση των τεσσάρων Θεσμών στην Αθήνα για έλεγχο των συμφωνηθέντων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Καδδά στην ιστοσελίδα Capital.gr (εδώ), στις 10 Σεπτεμβρίου οι θεσμοί θα κατέβουν στην Αθήνα με στόχο να μείνουν για μια περίπου εβδομάδα. Η έλευσή τους θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης (που ισχύει για τα κράτη που πέρασαν από πρόγραμμα), αλλά και του μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας (που ενεργοποιήθηκε σήμερα και για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, ειδικά για την Ελλάδα).

Βιωσιμότητα του προσχεδίου Προϋπολογισμού

Στόχος θα είναι να τσεκάρουν όχι μόνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την πρόοδο σε όλο το πλέγμα των προαπαιτούμενων που έχουν οριστεί για τους επόμενους μήνες. Ειδική σημασία θα δώσουν όμως στα έσοδα και τις δαπάνες, προκειμένου να κρίνουν αν είναι βιώσιμοι οι στόχοι του προσχεδίου Προϋπολογισμού για το 2019 που θα καταθέσει η Ελλάδα στην Βουλή την 1η Οκτωβρίου (αλλά και στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου ούτως ώστε να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο).

Ουσιαστικά έτσι θα αρχίσει η πρώτη μεγάλη μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να μην περικόψει το 2019, με τον Επίτροπο Μοσκοβισί όμως χθες να αφήνει εμμέσως ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά και να καθιστά σαφές ότι ο στόχος διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι δεδομένος, όπως και αυτός των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Άλλωστε, σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν χθες και οι τοποθετήσεις της Άγκελα Μέρκελ η οποία εξήγησε ότι η Ευρώπη θα επιβλέπει την Ελλάδα τέσσερις φορές το χρόνο, αλλά και του αρμόδιου αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την συνετή δημοσιονομική προσαρμογή και μετά την επίσημη έξοδο.

Περισσότερα σε λέξεις

Λίγες μέρες μετά τη ΔΕΘ

Η ημερομηνία καθόδου των Θεσμών στην Αθήνα έχει ειδική σημασία, αφού θα λάβει χώρα λίγες μέρες μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην οποία θα έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους οι δανειστές με στόχο να «αφουγκραστούν» τις προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. “Εντολές” για τη στάση τους θα  λάβουν σε πολιτικό επίπεδο και από το Eurogroup που θα προηγηθεί τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ ένας πρώτος απολογισμός θα γίνει στο Euroworking Group που θα λάβει χώρα στο τέλος Αυγούστου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η πρώτη κάθοδος μπορεί να μην οδηγήσει σε επίσημη έκθεση για την Ελλάδα. Αυτό σχεδιάζεται να συμβεί στη δεύτερη αποστολή του 2018 η οποία – προς το παρόν – σχεδιάζεται για το Δεκέμβριο. Σε αυτή θα γίνει o πρώτος μεγάλος απολογισμός, μαζί με την αποτίμηση του αν πρέπει η Ελλάδα να λάβει τις παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα. Με βάση αυτή, αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου να ενεργοποιηθούν  οι παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με επιστροφές των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων – ANFAs/ SMPs και με  την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου step-up.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα κρίνεται με βάση συγκεκριμένα προαπαιτούμενα τα οποία περιγράφονται τόσο στο κείμενο του τελευταίου επικαιροποιημένου Μνημονίου που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και στο δισέλιδο κείμενο δεσμεύσεων που συνοδεύει τη συμφωνία για το χρέος του προηγούμενου Ιουνίου.

Από πέντε πλευρές

Η εποπτεία θα ασκείται από πέντε τουλάχιστον πλευρές εκ των οποίων οι τρεις είναι θεσμοθετημένες και έχουν στο επίκεντρό τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ενισχυμένη Εποπτεία, Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, Μεταμνημονιακή Παρακολούθηση) και οι άλλες δύο συνίστανται από τις αξιολογήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (που έχουν ισχυρό αντίκρυσμα στις αγορές), αλλά και από τις πολιτικές αποφάσεις που θα λαμβάνει το Eurogroup και τα κράτη μέλη (σ.σ. αποκτούν ειδική σημασία μετά το τελευταίο κρούσμα στο γερμανικό Κοινοβούλιο για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου και την απόφασή του να συνεδριάζει κάθε 6 μήνες ούτως ώστε να εγκρίνει τις παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με αιρεσιμότητες).

Επιπλέον, ο ESM θα παρακολουθεί την Ελλάδα  έως ότου αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια μέσα από τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης –  Early Warning System. Μάλιστα σε χθεσινό πακέτο δηλώσεών του υπενθυμίζει ένα  ακόμη κρίσιμο ορόσημο του φθινοπώρου, την επίσημη έγκριση των μέτρων για το χρέος, που ακόμη δεν έχει γίνει…

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή